Отмениха присъдата на бившия мюфтия на Смолян за купуване на гласове

Отмениха присъдата на бившия мюфтия на Смолян за купуване на гласове

Окръжен съд – Смолян върна на Районен съд -Златоград делото срещу бившия Районен мюфтия на Смолян Хайредин Хатин, съобщиха от съда. С решението си Окръжният съд отменя присъдата на Хатин за купуване на гласове по време на парламентарните избори през 2009 г., като делото ще се разследва наново от прокуратурата в града.

Въззивният съд намира, че следва да бъде отменена присъдата на Районен съд – Златоград поради допуснати на досъдебното производство съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимия.

Делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от прокурора, при което да се изготви нов обвинителен акт и се прецизират повдигнатите срещу подсъдимия обвинения, като изрично се посочат и обсъдят всички елементи от фактическия състав, като преди това се предяви.

Първоинстанционният съд призна духовника за виновен, за това, че през месец юни 2009 г. е предложил и дал в село Пресока на двама мъже от Старцево, парична сума от по 50.00 лв. за всеки, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат – за политическа партия ДПС, като гласуват на провеждащите се парламентарни избори на 5 юли със съответната бюлетина.

За това престъпление Хатин получи наказание „Лишаване от свобода” за срок от шест месеца и „Глоба” в размер на 10 000 лв.

Хатин бе признат за виновен и за това, че през месец юни с помощта на двама мъже от село Старцево е дал по 30.00 лв. на още шест лица с цел да ги склонят да упражнят избирателното си право на провеждащите се парламентарни избори на 5 юли полза на Движението за права и свободи.

Затова си провинение съдът му наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от осем месеца и „Глоба” в размер на 5000 лв.

На Хатин е забранено и да заема държавна или обществена длъжност за срок от осем месеца, считано от влизане на присъдата в сила. Акумулираната присъда за бившия мюфтия е общо лишаване от свобода за срок от осем месеца и глоба в размер на 10 000 лв.

Вирни се горе