От Гранична полиция отчитат намаляване на миграционния натиск през 2017 г.

От Гранична полиция отчитат намаляване на миграционния натиск през 2017 г.

Днес, 22 декември е професионалния празник на „Гранична полиция“! Честит празник!

От началото на годината до 30.11.2017 г. са задържани незаконни мигранти на вход на изход и на ГКПП на българо-гръцка граница общо 128 лица в 37 случая. По националност са Афганистан – 67, Ирак – 28, Сирия – 16 и 17 лица от други националности. В същото време за периода недопуснати за влизане в страната са 687 лица в 58 случая. Посочените цифри се променят ежедневно, поради динамиката на обстановката по държавната граница.

Отчита се намаляване на миграционния натиск като за 2017 г. в сравнение със същия период на 2016 г. има значителен спад около 81%.

Гранично наблюдение

С цел противодействие на засиления миграционен натиск в ГПУ-Ново село се командироват от началото на 2017 година, 24 служители от изпълнителски състав за период от 15 дни, като в края на периода бройката беше увеличена на 46 служители за 15 дни.

Във връзка с усложнената обстановка в зоната за отговорност на РДГП – Елхово, постоянно са командировани 85 служителя, за усилване на граничното наблюдение, които се ротират през 15 дни. В края на 2016 година, поради намаляване на миграционния натиск, тяхната бройка е редуцирана до 31 служители. За осигуряване зоната за отговорност и противодействие на незаконната миграция са излъчени 32 087 ГПН, ежедневно са излъчвани средно по 90 ГПН. Наличните сили за „ГН“ са използвани, както следва – в дълбочина на граничната зона – 70%, а между последните населени места и ДГ – 30%. Дълбочината на граничната зона се осигуряваше със съвместни наряди с РУП по места. По този начин се създаде възможност за по-добра превенция. Наред с това продължи и излъчването на съвместните мобилни групи за контрол и наблюдение, като за периода са излъчени 94 броя. За решаване на внезапно възникнали задачи и овладяване на обстановката са проведени 327 полицейски операции, от които 46 съвместни. Наред с това са извършени 2 броя регулярни полети от СОВН над основните рискови направления.

Гранични проверки

За 2017 година през шестте ГКПП на българо-гръцката граница са извършени гранични проверки на преминалите приблизително 13 милиона лица и 5 милиона МПС. Забелязва се увеличение на преминали лица и МПС спрямо същия период на 2016 година с около 14 %. През периода от общия обем преминавания ГКПП-Кулата/Промахон е осигурявал 53% от общия трафик, на следващо място се нареждат ГКПП-Маказа– 25% /леки и лекотоварни/, ГКПП-Капитан Петко войвода с 9%, ГКПП- Илинден с 7%, ГКПП-Ивайловград с 4% и ГКПП-Златоград с 2%.

Забелязва се тенденция, че най-засилено е движението през летния туристически сезон, като през ГКПП на българо-гръцката граница са извършени гранични проверки на преминалите приблизително 8 милиона лица и 3 милиона МПС.

Най-интензивно е движението през почивните и празничните дни, като имайки предвид капацитета на наличната инфраструктура на ГКПП и максималната им пропускателна способност, както и предприетите мерки от страна на Европейския съюз за засилване на контрола, с цел ограничаване на движението на лица съпричастни към терористична дейност в определени моменти, се стигаше до натрупване в зоните на ГКПП. През 2017 продължи съвместната дейност в подпомагане Областна администрация Смолян в подготовката за изграждане на дълго очаквания нов граничен пункт Рудозем – Ксанти.

ДОСЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО

През изминалия период са регистрирани 359 престъпления в зоната за отговорност на РДГП-Смолян, като най- честите престъпления са тези по чл.279 и чл.234 от НК. Има и 15 случая по чл.280 и два случая по чл.281 от НК. Най-голям дял са разследванията водени в ГПУ Петрич. Общ брой разследвания, водени за периода – 359 бр., от тях 101 бр. заявителски материали по посочените текстове от НК. Разследванията са водени в законово определените срокове като няма просрочване.

МЕЖДУНАРОДНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

През месеците юни и декември бяха проведени редовните срещи на СБГГК и за 4-те сектора на българо-гръцката граница за отчитане на извършеното през първото и второто шестмесечие на 2017 г. На същите са разгледани извършените през годината гранични инциденти и нарушения, съгласувани и отчетени дейностите по почистване на българо-гръцката граница, както и обсъдени всички други въпроси за разрешаване между двете страни. Забелязва се увеличение на документооборота на Контактния център като са обработени 2505 документа. Извършени са 467 запитвания от българска страна и 778 запитвания от гръцка страна.

Значително е активизирано международното сътрудничество, като са провеждани множество срещи извън проведените редовни, в резултат на подобреното взаимодействие и засиления обмен на информация са извършени реализации на различни сигнали и са постигнати по-високи резултати при съвместната дейност с гръцките гранични власти.

Противодействие на контрабандата. Иззети количества акцизни стоки – цигари алкохол и тютюн и предотвратени щети за бюджета Цигари 1 083 000 къса, алкохол 34 115 литра, нарязан тютюн – 3660 кг. Иззети наркотици – 5464 кг марихуана и 2,2 кг хероин. Предотвратените щети за бюджета са общо в размер на 33 798 876 лв. През 2017 год. са наградени 341 служители със заповеди от Главния секретар на МВР, Директора на ГДГП и Директора на РДГП Смолян, Началници на ГПУ и Директор на ЦСПП Пазарджик. Има една колективна награда на група ОИД при ГПУ Гоце Делчев.

ПРЕСЦЕНТЪР НА ОД МВР

Вирни се горе