ОССЕ: Насилието над журналисти в България е нарастващ проблем

ОССЕ: Насилието над журналисти в България е нарастващ проблем

Правителство трябва да удвои усилията си, като изправи пред съда извършителите на тези престъпления, заяви Дуня Миятович, която отговаря за свободата на медиите в ОССЕ.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че проявите на насилие над медиите са изострящ се проблем в България след вчерашно нападение срещу български журналист.

“Насилието над журналисти е нарастващ проблем в България”, се казва в изявление на Дуня Миятович, която отговаря за свободата на медиите в ОССЕ.

Вчера бе взривена колата на Сашо Диков, програмен директор на частна телевизия, която е критична към консервативното правителство на премиера Бойко Борисов, отбелязва Франс прес.

“Правителство трябва да удвои усилията си, за да реши тази ситуация, като осъди публично всички опити да бъдат смълчани журналисти и като изправи пред съда извършителите на тези престъпления”, се казва в изявлението на Миятович.

Тя изрази задоволство, че е започнало разследване на вчерашното нападение, но поиска от властите да продължат разследванията си “по други, по-стари случаи на насилие над журналисти, които остават нерешени”.

През февруари имаше експлозия пред офисите на в. “Галерия”, след като той публикува спорна статия, замесваща политически лидери, сред които и Борисов.

По онова време главната редакторка на вестника Кристина Патрашкова окачестви експлозията като “проява на политическо сплашване”, припомня АФП

Вирни се горе