Оправдаха разследван по акция "Лихварите"

Оправдаха разследван по акция "Лихварите"

След 18 съдебни заседания за три години Окръжният съд в Смолян оправда обвинения в лихварство Димитър Бойков. 48-годишният мъж от Мадан има магазини и барове в Мадан, Смолян и Рудозем. Бе задържан по време на акцията “Лихварите” през 2010 г., пише 24 часа.

При претърсване в негови имати бяха открити 3 тетрадки с парични суми срещу имена на различни хора и бе обвинен, че се е облагодетелствал с над 345 000 лв. като е дал 39 кредита. Заемите били дадени на 10 души при годишна лихва от 24 до 120 % без да има разрешение за извършване на кредитна и банкова дейност. Кредити от него взимали основно закъсали дребни търговци и земеделски производители.

В хода на досъдебното производство са разпитани 37 свидетеля, от които 10 пострадали. Прокуратурата ще протестира присъдата, тъй като смята, че доказателствата са годни за осъдителна присъда. За лихварство наказанията са от 5 до 10 години затвор и глоба от 5 до 10 хил. лв., както и конфискация на част или на цялото имущество. Съдат все още не обявил мотивите си за оправдаването на Бойков.

Валентин Хаджиев

Вирни се горе