Локализиран е пожарът в пограничната зона с Гърция

Локализиран е пожарът в пограничната зона с Гърция

Огнеборци от Рудозем и Смолян с четири противопожарни автомобила и гасаческа техника, както и служители на държавното лесничейство и множество доброволци, се намират в община Рудозем, в района на пограничната зона с Р Гърция, където пожарът от съседната държава на места се прехвърля и на наша територия. Към момента пожарът е локализиран. Въпреки, че теренът е много трудно достъпен, с помощта на трактор е прекаран път до мястото на пожара и противопожарните автомобили са там и в готовност да гасят,съобщиха от полицията. През последната седмица в страната се наблюдава тенденция за увеличаване на възникналите пожари в горския фонд. Само за периода от 28.11.2011 г. до 01.12.2011 г. огнеборците от Главна дирекция “ПБЗН” – МВР са участвали в ликвидирането на 10 пожара, възникнали в горски масиви в страната. Погасяването на подобни пожари в редица случаи е свързано с придвижване на силите и пожарната техника в пресечени планински местности, което значително усложнява гасителните действия. Статистиката е обезпокоителна и поради сравнително високите за сезона среднодневни температури, липсата на валежи, както и метеорологичната прогноза за идните две седмици, през които не се очаква промяна.

За да се избегне възникването на пожари в горите, служителите на ОУ “ПБЗН” – Смолян апелират към гражданите да бъдат внимателни и отговорни, когато са в гората и напомнят, че :

  • Е забранено да се пали огън на по-малко от 500 метра от гората.

  • Забранено е паленето на сухи треви и отпадъци при почистването на селскостопански имоти

  • Опасно е да се изхвърлят незагасени цигари в гората

  • Огън може да се пали само на разрешените за това места. Огънят трябва задължително да се загаси, преди да си тръгнете, а не да се остави да тлее, защото е възможно отново да се разпали и да предизвика пожар

  • Не трябва да се допуска деца да играят с кибрит и запалки

  • За допуснат и предизвикан пожар от човешка небрежност се носи административно-наказателна отговорност, а при пожар със значителни материални щети се носи отговорност според НК.

От изключителна важност за бързото потушаване на пожарите е хората да подават своевременно сигнали за възникналите произшествия на спешния тел. 112

Вирни се горе