Прокуратурата внесе обвинителен акт за лихварство срещу Здравко Б. от Смолян

Прокуратурата внесе обвинителен акт за лихварство срещу Здравко Б. от Смолян

Окръжна прокуратура – Смолян внесе обвинителен акт за лихварство срещу обвиняемия Здравко Б. (на 51 год.) от град Смолян,съобщи говорителя на Окръжна прокуратура-Смолян -прокурор Иван Спиров.

Б. е обвинен в това, че през периода 2000 г. – 2009 г. , в град Смолян, без съответно разрешение по Закона за кредитните институции е извършвал по занятие банкови сделки, като е предоставил кредити в български лева и в щатски долари на 11 лица, срещу задължение за връщане получените суми и договорената лихва. Раздадени са кредити в размери между 800 лева и 30 000 лева, на обща стойност 55 500 лв. и 6 000 щатски долара. Лихвата варира между 6 и 33 процента месечно. От тази си дейност обвиняемият е получил значителни неправомерни доходи в размер на 36 680 лв. и 5600 щатски долара – общо 45 080 лева. По искане на прокуратурата в хода на досъдебното производство, Окръжен съд – Смолян е наложил възбрана върху недвижими имоти и запор върху движими вещи собственост на обвиняемия.

За извършеното престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, като съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото имущество на дееца.

Вирни се горе