Окръжна прокуратура-Смолян прекрати разследване за смъртта на двама чужди граждани

 Окръжна прокуратура-Смолян прекрати разследване за смъртта на двама чужди граждани

Днес, 24 юни 2015 г., Окръжна прокуратура-Смолян прекрати наказателно производство срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 116, ал.1, т. 4 от Наказателния кодекс (умишлено убийство). Разследването се е водило за смъртта на братята Бранислав Колесар и Марцел Колесар, граждани на Република Словакия, открити мъртви на 21 септември 2013 г. в местността „Бекирови ливади“ в землището на с. Загражден, обл. Смолян.

При извършения оглед на мястото са намерени два човешки трупа, с обща примка от черно капроново въже около шиите им. Те са били разположени един до друг на земята, а въжето навито и завързано за счупен клон от дърво. Труповете са намерени в напреднал стадий на разложение, което е направило невъзможно разпознаването на лицата. При огледа, както и в хода на разследването не са установени данни за насилствена смърт. Наблизо са открити останки от хранителни продукти, празни бутилки от алкохол, два велосипеда, лични документи, банкноти и други вещи. На 50 метра от мястото е намерена разпъната палатка със спални чували и дрехи. При огледа е открит тефтер с ръкописно изписан текст. На една от страниците на словашки е изписан текст, а от превода става ясно, че е предсмъртно послание от двамата братя, с което заявяват, че са решили свободно да си отидат от този свят и се сбогуват.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян са извършени множество процесуални-следствени действия за установяване причината за смъртта. Назначена е графическа експертиза, която дава заключение, че текста вероятно е изписан от Марцел Колесар. За установяване самоличността е изискан биологичен материал от майката, което е изпълнено чрез международна молба за правна помощ до Република Словакия, за да се установи дали е биологична майка на двете лица. Изготвената ДНК-експертиза доказва категорично, че жената е тяхна майка. По делото са изготвени общо три международни поръчки – две до Република Чехия и една до Република Словакия. Причината е, че близките на починалите живеят на различни места, а законът задължава органите на досъдебното производство да разяснят правата на пострадалите, което е сторено. Международните поръчки водят до по-продължителен срок на разследване.

Бранислав и Марцел Колесар са описани от близките им като нерелигиозни, а по-скоро атеисти, не посещавали църкви, не били членове на никакви религиозно ориентирани организации. Не са проявявали склонност към самоубийство.

Като личност Бранислав бил със спокоен характер, обичал хората, приятелите и живота и не е имал конфликти с никого. Негови приятели и другари са били предимно бивши съученици и негови колеги. Интересувал се от музика и филми, ходел с приятели на различни публични акции, събирали се на по бира, но не злоупотребявал с алкохол, цигари или наркотици и психотропни вещества.

Марцел се интересувал от природата, много обичал да е сред нея, да кара колело и да ходи на излети.

Окръжна прокуратура-Смолян е изследвала всички възможни версии, като доказателствата са потвърдили версията за самоубийство.

Категорично по делото няма доказателства за убийство.

От съществено значение за отхвърляне на версията за убийство са находките при огледа на двете тела и извършената аутопсия, при която не са установени травматични увреждания по трупа на Бранислав Колесар, нито по трупа на Марцел Колесар, които да не могат да се обяснят с установения механизъм на причиняване на смъртта – обесването.

Вещото лице е категорично, че е напълно възможно единния от починалите братя със собствените си ръце да извърши подготовка и да наложи примката на шията си – в конкретния случай – подпомогнат от другия брат в периметъра на примката. Самообесването е версията, която се потвърждава от доказателствата по делото. Липсата на каквито и да е следи на местопроизшествието от трети лица, наличието на толкова много непокътнати вещи, сред които и такива със значителна стойност, насочват към единствения логичен и обоснован извод, че се касае за самоубийство, а не убийство.

Вирни се горе