Окръжен съд-Смолян остави в ареста обвиняем в умишлено убийство

Окръжен съд-Смолян остави в ареста обвиняем в умишлено убийство

Окръжен съд – Смолян остави без уважение искането за изменение на взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Ц. К. Л., поради следните съображения:

До настоящия момент по делото са събрани доказателства, от които може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинението, обратно на твърдението в молбата му, че няма никакви доказателства срещу него за извършено престъпление от негова страна.

Престъплението, за което е обвинен Ц. К. Л. предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от 10 до 20 години. Отделно, обвиняемият е бил осъден за убийство по чл.115 и за кражба по чл.251 НК през 1993 г., като му е наложено едно общо наказание “лишаване от свобода за срок от 20 години”. През 2003 г.е освободен условно предсрочно на осн. чл. 70, ал. 6 НК, но през 2006 г. отново извършва престъпление – кражба при опасен рецидив, заради което му е наложено наказание “лишаване от свобода за 7 месеца”, като е постановено да изтърпи отделно и неизтърпяната част по предходната присъда. Наказанието е изтърпяно до 06.06.2011 г. При това положение следва, че е налице реална опасност обвиняемият да извърши и друго престъпление.

Съобразно представените доказателства, съдът намира за неоснователни изложените в искането за изменение на мярката възражения за липса на извършени следствени действия по досъдебното производство. В началото на годината са назначени физико-химична и трасологична експертизи, предстои назначаването на психолого-психиатрична експертиза, както и на допълнителна съдебно-медицинска експертиза.

При всички тези данни се налага извода, че не са налице основания за изменение на взетата спрямо обвиняемия мярка за неотклонение “задържане под стража” в по-лека.

С постановление от 17.07.2012 година Ц. К. Л. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 115 НК за това, че на 19.06.2012 г., за времето от 14.00 часа до 17.00 часа, в местността “Свети Илия”, землище на гр. Неделино, нанасяйки удар с нож, умишлено е умъртвил В. Б. М. от с. Б., обл. П.

На 19.07.2012 г. спрямо Ц. К. Л. е взета мярка за неотклонение “задържане под стража” от Смолянски окръжен съд.

Обвиняемият е направил искане тази мярка да бъде изменена, но молбата му е отхвърлена с определение от 29.11.2012 г. на Смолянски окръжен съд, влязло в сила след потвърждаването му от Пловдивски апелативен съд на 04.12.2012 г.

Настоящото определение на Окръжен съд – Смолян подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Пловдив.

При обжалване или протест, делото пред Апелативен съд е насрочено за 19.02.2013 година от 10.00 часа.

Вирни се горе