ОД МВР – Смолян оповести мерки за осигуряване на обществения ред по време на празниците

ОД МВР – Смолян оповести  мерки за осигуряване на обществения ред по време на празниците

ОД МВР – Смолян оповести мерки за осигуряване на обществения ред по време на празниците,съобщиха от пресцентъра на полицията .По време на празниците ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие на обществени места, на местата, където ще има масови мероприятия и в близост до заведения, в които ще се празнува .Проверките, извършвани от служители на “Охранителна полицията” и Звено “Пожарна безопасност и спасяване” са относно:

  • начина за охрана и осъществяване на пропускателния режим в търговските обекти и увеселителните заведения;

  • спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа;

  • спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители;

  • спазване на забраните за продажба на алкохол и тютюневи изделия на малолетни, непълнолетни и на лица във видимо нетрезво състояние.

  • спазването на изискванията за пожарната и аварийна безопасност на обектите: състоянието на отоплителните съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации и уреди; годност на противопожарните уреди и съоръжения; състоянието на пожаро-известителните и пожаро-гасителните инсталации; осигурените условия за успешна евакуация, пожарогасене и проиграване на плановете за евакуация.

Служителите от Звено “Пожарна безопасност и спасяване” извършват инструктажи на персонала в търговските и други обекти и служителите, ангажирани в организирането и осигуряването на масови прояви за спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност. През празничните дни – на 24, 25 и 26 декември, в най-посещаваните храмове ще дежурят служители на “Пожарна и аварийна безопасност”, които ще се грижат за пожарната безопасност в обектите. По време на празниците във всички Районни служби “ПБС” ще бъде увеличен съставът, даващ дежурства. Засилен е контролът от полицията и пожарната върху търговията и употребата на пиротехнически изделия. Служители на ОД МВР ще следят за продажбата на пиратки и фойерверки в търговски обекти и от лица без лиценз за такава дейност. Пиротехнически средства могат да се продават само в специализирани търговски обекти, при това е забранена продажбата на пиротехнически изделия на малолетни и непълнолетни лица извън упоменатите случаи в Закона за контрол над взривните вещества, оръжията и боеприпасите .ОДМВР – Смолян напомня на гражданите, че съгласно гореспоменатия закон се забранява употребата на пиротехнически изделия в превозни средства, закрити помещения, в близост до лесно запалими материали, както и в районите на здравни и лечебни заведения, учебни заведения и заведения за социални услуги, молитвени домове, храмове и манастири.

Ще бъде засилен и контролът по отношение на безопасността на движението и охраната на обществения ред за недопускане на пътни инциденти, хулигански прояви и други на територията на областта. Особено строго ще се следи за шофиране в нетрезво състояние и управление на МПС от неправоспособни водачи, за движение на технически неизправни и непригодени за зимни условия автомобили.

Вирни се горе