ОД МВР – Смолян е на пето място по разкриваемост, с най-малко регистрирани престъпления

ОД МВР – Смолян е на пето място по разкриваемост, с най-малко регистрирани престъпления

Областната дирекция на МВР в Смолян е на 5-то място по разкриваемост, с най-малко регистрирани престъпления в страната, съобщи днес на брифинг гл.инспектор Евгений Василев. Той обясни, че ръководството на МВР е въвело нови критерии за оценка, които обхващат цялостната работа на служителите, а не както до сега по разкрити престъпления.

На територията на област Смолян няма проблемни малки населени места, в които да се очертава тенденция за провтаряемост или периодичност на извършваните престъпления. В малки населени места в областта няма извършени тежки престъпления спрямо възрастни и самотно живущи лица. Тенденцията е най-много кражби да се извършват в общинските центрове, като най-голям е техният брой в гр. Смолян. Престъпленията против собствеността в малките населени места в област Смолян имат инцидентен характер.

За 2013 г. регистрираните престъпления против собствеността съставляват 48.8% от регистрираните в ОД МВР – Смолян криминални престъпления. 71.8% от тях са кражби, които в сравнение с 2012 г. са нараснали с 8%. 1/2 от регистрираните кражби са извършени на територията, обслужвана от РУП – Смолян. Нараснал е броят на домовите кражби, които съставляват 25.7% от извършените кражби. Предмет на посегателство на домовите кражби са предимно медни съдове и медни чанове, електрически кабел и метални предмети, стоки за бита (основно телевизори). 10 от домовите кражби са с предмет на посегателство пари, златни и сребърни накити, отчетоха от полицията.

През миналата година в ОД МВР- Смолян са регистрирани 58 домови кражби, като 30 от тях са разкрити (51.72%). Намалял е броят на взломните кражби с 15%, а с около 136% е нараснал броят на кражбите от МПС и с 57% – броят на кражбите от магазини. Разкрити са 53.8% от престъпленията против собствеността, както и 57.52% от регистрираните в периода кражби. С най-висока разкриваемост по отношение на кражбите е РУП Мадан – 80%. Следват РУП Девин – 68.57%, РУП Златоград – 60% РУП Смолян – 52.34%, и РУП Чепеларе – 31.43%. Продължава работата по 38 досъдебни производства, свързани с извършени кражби.

Вирни се горе