Нараства опасността от пожари през отоплителния сезон. Ето какво препоръчват огнеборците

Нараства опасността от пожари през отоплителния сезон. Ето какво препоръчват огнеборците

Зимният сезон е период, през който рязко се усложнява пожарната обстановка, в резултат на масовото използване на локални отоплителни и нагревателни уреди – електрически, на твърдо, течно и газообразно гориво. Това увеличава опасността от възникване на пожари, при които често настъпват значителни материални щети, а и не са изключени и човешки жертви. Повишената пожарна опасност е породена от това, че често хората пропускат да предприемат необходимите мерки за пожарна безопасност през отоплителния есенно-зимен сезон. За да бъдат избегнати пожари, хората трябва да бъдат внимателни и отговорни през отоплителния сезон и да спазват правилата за пожаробезопасна експлоатация на отоплителните уреди!

При експлоатацията на отоплителните уреди и съоръжения е необходимо да не се оставят без наблюдение отоплителни печки с твърдо, течно и газообразно гориво и електрически нагревателни уреди и съоръжения (с изключение на такива с автоматичен режим на работа, осигурени със съответната защита); да се спазват инструкциите на производителите за поддръжка, експлоатация, ремонт и мерките за безопасност на уредите; да не се използват отоплителни уреди за сушене на дрехи и дърва; печките да са монтирани на разстояние от 0,5 м. от горими конструктивни елементи, стенни покрития и тавани; Огнеборците напомнят, че мястото за изхвърляне на пепелта от печките е в металните кошове предназначени за това. Забранено е изхвърлянето на пепел и жарава от отоплителните печки на нерегламентирани места, както и в контейнери за смет;

При възникване на пожар, сигнализирайте незабавно на телефон 112! Без да поемате излишен личен риск – опитайте се да загасите пожара с подръчни средства. Спрете гасенето на пожара, ако забележите, че той се разпространява към горната част на помещението или в посока изхода и незабавно излезте навън. Затворете прозорците и вратите на помещенията преди да ги напуснете.

Вирни се горе