Над 500 кражби от електрически съоръжения е регистрирала ЕVN Bulgaria през 2010г.

Над 500 кражби от електрически съоръжения е регистрирала ЕVN Bulgaria през 2010г.

Над 500 кражби от електрически съоръжения е регистрирала ЕVN Bulgaria на своята лицензионна територия през 2010 г.,съобщиха от дружеството.

Неправомерните посегателства са над 4 пъти повече спрямо тези от 2009 г.

През 2010 г. EVN Bulgaria е регистрирала 518 случая на кражби от електрически съоръжения, което е средно повече от 43 на месец.

Откраднати са проводници (въздушни и кабелни електропроводи) с обща дължина над 191 000 метра. Допълнително обект на неправомерни посегателства на територията на дружеството стават електромери, трансформатори, предпазители и друг вид оборудване в трафопостовете. Отчетените материални щети за дружеството са на стойност 670 000 лв. – средства, които биха могли да бъдат инвестирани за подобряване на електрозахранването и клиентското облсужване.

Случаите на кражби за 2010 г. са над 4 пъти повече спрямо броя им от 2009 г, когато неправомерните посегателства са били 126 броя. През 2009 г. са били откраднати 71 690 метра кабели на обща стойност 576 000 лв. – стойности, които също са под нивата от 2010 г.

ЕVN Bulgaria изразява своето безпокойство за тази нарастваща тенденция за увеличаване на посегателствата върху енергийната инфратструктура. Кражбите на проводници и съоръжения водят до редица негативни последствия за клиентите и компанията. Посегателствата нанасят не само големи финансови щети, но са и причина за аварии и прекъсвания в електрозахранването за голям брой клиенти. ЕVN Bulgaria прилага всички необходими мерки, за да гарантира възможно най-бързото възстановяване на мрежата.

Един от начините за преодоляване на съществуващата ситуация е съвместната инициатива за засилено сътрудничество с полицията за проверка и ограничаване на кражбите. Усилията са насочени към прилагането на мерки за общи действия на цялата територия на дружеството в Югоизточна България.

За да бъде постигнат реален успех в борбата с кражбите, дружеството се обръща с апел и към всички свои клиенти да сигнализират за всеки случай, в който имат съмнения за посегателство над електросъоръжения. Гражданите, които имат информация за случи на кражби, могат да сигнализират за това на тел. 0700 1 7777 при гарантирана анонимност.

Вирни се горе