Масови проверки извършва полицията на лицата под карантина, установени са до момента двама нарушители

Масови проверки извършва полицията на лицата под карантина, установени са до момента двама нарушители

С цел установяване на нарушения на приетите правила и мерки, издадени против разпространението на заразното заболяване от остър респираторен синдром Коронавирус 2019, както и за престъпления, свързани с обявеното извънредно положение на територията на Република България по повод епидемичната ситуация, по разпореждане на директора на ОДМВР-Смолян са извършени множество проверки на територията на цялата област.

При тях, в Смолян са установени две лица, нарушили разпоредената от РЗИ – Смолян –домашна карантина. При проверката е установено, че 51-годишна жена от гр.Смолян и 45 – годишен мъж, също от Смолян, завърнали се от Великобритания, нарушават предписаните правила и мерки, като същите са установени в парка, в нарушение на карантината.

Напомняме на гражданите, че всички разпоредени мерки, касаещи предотвратяване разпространението на коронавируса, са задължителни. Както е регламентирано в чл.355 ал. 2 от НК, който по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или появяването на заразителна болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева. Приканваме гражданите да спазват всички разпоредени правила и мерки за предотвратяване разпространението на коронавируса.

Нека бъдем отговорни към здравето си и здравето на нашите близки и приятели, апелират от ОД МВР Смолян.

Вирни се горе