Ликвидиран е пожарът в Златоградско

Ликвидиран е пожарът в Златоградско

Напълно ликвидиран е пожарът в Златоградско. Това каза Симеон Цървуланов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян.

По думите му за това е помогнала и снежната покривка, макар и малка. Вече няма горящи или тлеещи участъци и дървета. Цървуланов каза още, че въпреки това кметът на Златоград е ангажиран периодично да наблюдава местността, като изпраща някой на място, но вече няма да има дежурни, които да са на терен денонощно. Около 200 души участваха в гасенето – няколко екипа от пожарникари, доброволци от община Златоград, военни от Смолян и служители от Държавно горско стопанство -Златоград. Поради труднодостъпния терен се е носила вода с пръскачки от доста голямо разстояние. Гасенето е ставало най-вече с подръчни средства. Пожарът възникна на 27 декември около 19,30 часа в местността Канурови колиби в землището на с. Аламовци, община Златоград и обхвана около 150 дка площ от иглолистни и широколистни гори.

Районна прокуратура-Златоград извършва разследване по досъдебно производство за причиняване по непредпазливост на пожар в чужд имот – престъпление по чл. 331 ал. 1 във връзка с чл. 330 ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Пловдив. В момента се изясняват причините за възникването му. Досъдебното производство е образувано срещу неизвестен извършител. Предстои да се разпитат свидетели, както и да се извърши оглед на местопроизшествието. Работи се по различни версии, като две от тях са за евентуално запалени летящи фенери и за хвърлен фас от цигара.

Вирни се горе