Ксанти проплака от набезите на наши клошари

Ксанти проплака от набезите на наши клошари

Гръцкият град Ксанти пропищя от български просяци. За това съобщиха медиите в южната ни съседка, които се оплакаха от "набези на българските просяци",съобщи БТА.

Гръцката полиция е погнала клошарите ни, които създавали проблеми в Ксанти. Данните на медиите бяха потвърдени и от гранична полиция в Смолян.

Проблемът ще се реши след като гърците ни върнат просяците и им наложат ограничение за влизане, коментира шефът на Гранична полиция в Смолян комисар Тодор Георгиев.

Според гръцката преса в Ксанти изгонването на българските просяци от града се превръща в главна задача на местната полиция. 13 нашенци вече са били върнати у нас, съобщиха медиите.

През последната седмица на ГКПП “Капитан Петко Войвода” гръцките власти са върнали неофициално две жени от района на Пазарджик, просили в Гърция. В преобладаваща част от случаите тези просяци се довеждат и връщат до границата, без да им е наложено официално ограничение, поясни комисар Георгиев пред БТА.

Над 90 процента от българските просяци са от ромски произход от районите на Бургас, Сливен, Пазарджик. Сред 13-те изгонени от Ксанти просещи е един инвалид. Обикновено при случаите на просещи инвалиди гръцките власти избягват да налагат санкции и да изправят пред съд хората с увреждания, а само ги връщат обратно в България.

Местната преса в Ксанти обаче настоява за трайно решение на проблема.

Вирни се горе