Двойният убиец от язовир Въча се прибра вкъщи

Двойният убиец от язовир Въча се прибра вкъщи

Пет години след касапницата на понтоните самбистът Виктор Траянов все още няма влязла в сила присъда

Пет години след двойното убийство на понтоните на язовир „Въча” , убиецът Виктор Траянов е на свобода. След решение на Софийския Апелативен съд той вече не е зад решетките, а мярката му вече е домашен арест. Днес Софийски градски съд трябваше отново да гледа делото му, но ход не е даден, тъй като единият от съдебните заседатели се е разболял, съобщава TrafficNews.bg. Парадоксът е, че Траянов не само не е зад решетките, но и е без присъда, след като Апелативния съд е отменил решението на Окръжния съд , който го бе осъдил на 21 години лишаване от свобода.

Драмата се разигра на 16 ноември 2009 година на един от прославутите понтони на Въча. Убиецът от понтоните на яз. Въча, който разстреля показно двама души и избяга, Шампионът по самбо Виктор Траянов е на гости в къщата на софиянеца Валентин Пеев. В компанията са още пазачът Борис Сбирков, шофьорът Мартин Кичуков и Петър Божилов. Всички са порядъчно пияни, когато вади пистолета на Кичуков и последователно застрелва него и Сбирков.

Пеев и Божилов успява да се спасят, а след двойното убийство самбистът се опитва да избяга с джипа на шефа на СПООР-а Павел Костадинов. Той е приятел на Пеев и пристигнал на язовира предишния ден. Траянов обаче обръща тойотата и продължава да бяга пеш. Междувременно цялата пловдивска полиция е вдигната на крак. Над 50 души разпъват кордон в местността и започват да издирват Траянов. Намират го в един храсталак, неадекватен, а глокът, с който разстрелял двамата мъже, бил в ръката му. Твърди , че не помни нищо от фаталната вечер. Изследванията и кръвните проби обаче не показват никаква конкретна причина за „амнезията”- според лекарите в кръвта му няма наркотици.

Случаят е предаден на смолянската прокуратура, тъй като се оказва , че престъплението е извършено на тяхна територия. По –късно делото е преместено в София, тъй като повечето свидетели и вещи лица са там. Прокуратурата искаше доживотна присъда за убиеца, но съдът му даде 21 години. Освен това бе определена 130 000 лв. кръвнина на майката на убития Борис Сбирков – ­ Николина, по 100 000 лева са присъдени и на майката и бащата на другата жертва – Мартин Кичуков ­ Невена и Тинко.

Близките на двете жертви са шокирани от бавното правосъдие и развитието на делото. Те недоумяват как пет години след бруталното престъпление убиецът е на свобода без присъда и подозират външна намеса. Вчера като свидетели на делото бяха призовани служителите на СПС, които тогава са открили убиеца, както и полицейските началници, ръководили операцията. Процесът бе отложен за края на януари./БЛИЦ

Вирни се горе