52 пожара през февруари са възникнали в област Смолян

52 пожара през февруари са възникнали в област Смолян

През месец февруари 2018 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 81 броя произшествия, от които 52 пожара, 24 пъти оказване на техническа помощ и са проведени 5 аварийно-спасителни дейности.

От възникналите пожари 11 броя са с материални щети. Основни причини за пожарите в жилищни сгради са неправилно ползване на отоплителни уреди, непочистени комини и късо съединение в електрическата инсталация.

При пожарите, в следствие на вдишване на изгорели газове и продукти на горенето, загинаха двама мъже съответно на 62г. от с. Левочево на 94 години от с. Беден.

Освен това са нанесени материални щети: унищожени са покривна конструкция 130 кв.м., опушени стени – 120 кв. м, унищожена бяла и черна техника, мебели на две домакинства, повредени са два автомобила.

Произшествията, възникнали по Районни служби “Пожарна безопасност и защита на населението” са, както следва: Смолян – 43 броя; РС Девин– 8 бр.; Доспат- 5 бр., РС Златоград – 3 бр., РС Мадан– 6 бр., .РС Баните – 3 бр. РС Чепеларе -7бр. РС Пампорово – 1 бр., РСПБЗН Рудозем – 5 бр. РДПБЗН припомня на гражданите, че е важно да се спазват правилата за пожарна безопасност при експлоатацията на отоплителни уреди в домакинствата:

  • изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места;

-при необходимост комините да се почистват само с механични средства; -да се използват само изправни и стандартни отоплителни уреди; -да не се оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират, съгласно инструкциите на производителя.

Ако все пак възникне пожар, не забравяйте:

-Запазете самообладание, не изпадайте в паника, тя ще забави времето за реакция;

-Бързо излезте от дома си. Ако помещението е изпълнено с дим, движете се приведени към пода, покрай стената.

След като сте в безопасност, незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе