494 лица извършили престъпления в граничната зона са задържани през 2014 година

494 лица извършили престъпления в граничната зона са  задържани през 2014 година

През 2014 година са задържани общо 494 лица, извършили престъпления в граничната зона и нарушения на граничния режим. От тях 408 лица или около 82 % са извършили незаконно преминаване през ДГ. Останалата част от задържаните са извършители на престъпления, свързани с контрабанда, незаконното разпространение и съхранение на акцизни стоки и наркотици, използване на подправени документи и контролни знаци, съобщиха от РД “Гранична полиция”.

Дейността по противодействие на незаконната миграция продължава да е основна. Сравнителният анализ на незаконните преминавания, извършвани от граждани на трети страни спрямо 2013 година, сочи значително увеличение интензитета на миграционния натиск през изминалата година. За периода са задържани 358 незаконни мигранти, като за 2013г. те са били 151 лица, т.е. увеличението е с около 2,4 пъти. Задържаните имигранти на вход са 315 лица, /88 % от общия брой/, а тези на изход са 43 /12 % от общия брой/. През 2014 година се запазва тенденцията на увеличение на нарушенията на зелена граница – 323 лица, спрямо тези на ГКПП – 35 лица. Характерното за периода е активизиране на рисковите направления в зоната на ГПУ-Ново село и ГПУ-Ивайловград. В двете ГПУ са задържани близо 67 % от незаконните мигранти по българо-гръцката граница, като почти всички случаи са констатирани на вход. Активизирането на тези направления се дължи на предприетите охранителни мероприятия по българо-турската граница, в следствие на което част от имигрантите са насочват към обходни маршрути, като навлизат на гръцка територия и, движейки се по поречието на р. Марица, извършват нарушения на границата в левия фланг на РДГП-Смолян. По националност най-голям брой са задържани граждани на Сирия (168), Афганистан (89) и Пакистан (24).

2014 година се характеризира с активната работа на РДГП-Смолян по противодействието на контрабандата и разпространение на акцизни стоки в зоната на отговорност. Чрез допълнителни гранични проверки и съвместни операции с териториалните структури на Агенция “Митници”, НАП и ОДМВР са задържани близо 16,6 млн къса цигари, 310 кг. нарязан тютюн и над 30,5 тона алкохол, без акцизен бандерол или в нарушение на митническия режим. През годината продължи активната работа по противодействието на контрабандата през зелена граница, в резултат на което се предприеха редица мерки от ГПУ за нейното ограничаване и неутрализиране на лицата, извършващи тази дейност. Задържани са в 1 случай близо 700 000 къса цигари, контрабандирани през зелена граница, в зоната на ГПУ-Петрич. Установени са близо 10 тона зелени растения и полусуха тревиста маса канабис. На ГКПП-Илинден и ГКПП-Кулата са задържани в два случая близо 550 кг. марихуана. За 2014 година през шестте ГКПП на българо-гръцката граница са преминали приблизително 11, 2 млн лица и 3,6 млн МПС. Спрямо същия период на 2013 година се отчита увеличение на преминаванията с близо 40 %. През 2014 ГКПП-Кулата е осигурявал 47% от общия трафик, на следващо място е Маказа с 23%, ГКПП – Капитан Петко войвода с 11%, ГКПП – Илинден с 10%, ГКПП-Ивайловград с 5 % и ГКПП-Златоград с 4 %. В страната не са допуснати да влязат 145 граждани на трети страни. Общо 1270 лица български граждани не са допуснати да излязат от страната, като най-голям е броят на тези без декларации за съгласие за пътуване на деца и без документ за пътуване в чужбина. В резултат на извършените проверки на лица и транспортни средства при преминаването им през ГКПП са установени 730 лица, обявени за общодържавно издирване.

От извършения контрол над лица и МПС са констатирани 1 246 административни нарушения. През годината усилията на ръководството на РДГП-Смолян и служителите, осъществяващи гранични проверки бяха насочени към подобряване пропускателния режим и предприемане на своевременни мерки за отваряне на допълнителни трасета при необходимост, осигуряване на резерв от служители, с цел осъществяване на ефективни гранични проверки. Характерно за периода е засиления интерес на пътуващи към новооткритият ГКПП-Маказа. Обусловено от добрата пътна инфраструктура, броят на пътуващите през този пункт се увеличава ,въпреки ограничените му пропускателни възможности.

Наред с операциите на територията на страната, 8 служители от РДГП – Смолян взеха участие в операциите на агенция Фронтекс, “Посейдон 2014 – сухоземни граници” на гръцко-турската граница, и 2 служители в операция “Гъвкави сили – източни граници 2014” на полско-украинската граница. За постигнати резултати в служебната дейност и за конкретен съществен принос при изпълнение на служебните си задължения през годината са наградени общо 261 служители, както следва: от министъра на МВР – 2, от гл. секретар на МВР – 9, от директора на ГДГП – 23, от директора на РДГП-Смолян – 108, от началниците на ГПУ – 118 и от Директор ЦСПП-Пазарджик – 1 служител.

Вирни се горе