49 пожара са възникнали в Смолянско през февруари

49 пожара са възникнали в Смолянско през февруари

През месец февруари на 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 62 произшествия, от които 49 пожара, 12 пъти оказване на техническа помощ и е проведена една аварийно-спасителна дейност. От възникналите пожари, 15 са с нанесени материални загуби. Девет от пожарите са възникнали в жилищни сгради и помощни помещения към тях. В следствие на това е повредено имущество на четири домакинства, покривна конструкция – 100 кв.м, опушени стени – 328 кв.м, унищожени са мебели, бяла и черна техника и друго обзавеждане, повреден е един лек автомобил. Основни причини за тези пожари са: неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди, непочистени комини.

Затоплянето на времето създава благоприятни условия за извършване на селскостопанска дейност. Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, призовава гражданите, които работят в съседство с горските територии и обработват нивите и градини и почистват ливадите да бъдат отговорни и да спазват правилата за пожарна безопасност:

  • Почистването на земеделските земи от сухи треви, листна маса и други горими отпадъци да се извършва само по механичен начин.

  • Нарушаването на противопожарните правила и небрежното използване на открит огън може да доведе до сериозни пожари.

Във връзка със зачестилите пожари в горски масиви при почистване на градини и ливади, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян съветва жителите на областта следното:

Не палете площи със сухи треви, стърнища и крайпътни ивици;

Когато сте в горски масив, спазвайте обозначените за палене места;

Бъдете отговорни за пожарната безопасност при изхвърлените незагасими кибритени клечки и цигари;

Ако забележите деца да играят с огнеизточници покрай запалими материали, направете им забележка;

Битовите отпадъци – стъклени бутилки и горяща пепел, изхвърляйте на регламентирани за целта места.

Паленето на стърнищата е сериозно нарушение на закона. Всеки, който изгаря стърнища и други растителни отпадъци, може да бъде подведен под отговорност и се наказва с административно наказание глоба от 200 лева до 2000лева, ако пожара се разпространи в чужд имот се счита за престъпление.

При пожар незабавно информирайте на телефона за спешни повиквания – тел. 112!

Вирни се горе