44 пътни инциденти през февруари със 17 ранени участници в движението

44 пътни инциденти през февруари  със 17 ранени участници в движението

През периода от 01.02.2018г. до 28.02.2018г. на територията на ОДМВР-Смолян са регистрирани 44 пътно-транспортни произшествия, при 9 от тях са ранени 17 участници в движението.

За същия период на миналата година техният брой е бил 37., като при 2 от тях са ранени трима участници в движението. Забелязва се увеличение, както на броя на произшествията, така и на транспортния травматизъм. През отчетния период са регистрирани 2102 нарушения на Закона за движение по пътищата, като за таях са съставени 231 акта за установяване на административно нарушение, 1164 фиша и 637 електронни фиша. Най-честото на правилата за движение е управлението на автомобил с несъобразена скорост – 638 случая. 15- са случаите на неспазване на предимство, знаци и сигнали. 323 случая на неправилно паркиране, 81 – на неправилни маневри, 55 случая на управление на технически неизправно МПС. В 192 от случаите водачите са били с нередовни документи. Констатирани са 42 случая на неизползване на обезопасителни колани, 16 случая на ползване на мобилен телефон при управление на МПС.

През месец февруари са констатирани 16 случая на управление на автомобил след употреба на алкохол. В половината от случаите техническото средство е отчело концентрация на алкохол в кръвта на водачите до 1,2 промила, а за оставалите, в които концентрацията е била над 1,2 промила са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от двеста до хиляда лева. Четирима водачи са управлявали автомобил под въздействието на наркотични вещества, като срещу тях също са образувани бързи производства за престъпление по чл.343б, ал.3 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до три години и глоба от петстотин до хиляда и петстотин лева. Един водач е отказал да бъде тестван за употреба на наркотични вещества.

Вирни се горе