421 пътни произшествия са възникнали от началото на годината до края на октомври в Смолянско

421 пътни произшествия са възникнали от началото на годината до края на октомври в Смолянско

В периода от 01.01.2014 г. до 31.10.2014 г. в страната са регистрирани 5884 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 561 и са ранени 7263 (от които 5426 леко ранени и 1837 тежко ранени) граждани. Като основни причини за възникване на тежки ПТП са: превишена и несъобразена скорост; отнемане предимство на МПС и на пешеходец; неправилно изпреварване; неправилни маневри; навлизане в лентите за насрещно движение и употреба на алкохол, съобщиха от полицията.

От началото на годината до края на месец октомври в област Смолян са възникнали общо 421 пътнотранспортни произшествия, с 87 по-малко ПТП в сравнение със същия период на 2013 г. Тежките ПТП са общо 61, с 12 по-малко от миналата година. Загиналите са с един по-малко, а ранените – с 29 по-малко. Данните от сектор “Пътна полиция” – Смолян показват, че на територията, обслужвана от ОДМВР – Смолян не се забелязва тенденция за увеличаване на броя възникналите ПТП, ранените и загиналите при тежки ПТП в сравнение със същия период на 2013 г.

Анализът на информацията за пътнотранспортния травматизъм на територията на Смолян показва, че по-голямата част от произшествията на пътя са предотвратими и предсказуеми, ако се предприемат съвместни действия за постигане на ново поведение за безопасно участие в движението. За постигането на тази цел служителите на сектор „Пътна полиция”- Смолян предприемат редица инициативи: посещение на училища и детски градини, участие в кампании на различни организации, свързани с безопасността на пътя, провеждането на различни операции.

Вирни се горе