40 подслушвани - едно доказателство в съда

40 подслушвани - едно доказателство в съда

Най-често разследващите прилагали СРС за разкриване на наркотици, шпионство и стоки без акциз

За разследването на 40 души са използвани СРС-та през миналата година в област Смолян, но едва едно доказателство е постъпило в съда. То обаче не е прилагано по дело, коментираха от пресцентъра на Окръжния съд в родопския град, пише в."Преса".

62 са исканията, постъпили за използване на специални разузнавателни средства, като най-често разследващите ги прилагали за разкриване на наркотици, шпионство и стоки без акциз, съобщиха магистрати. На нито едно от исканията не е даден отказ. Използвани са подслушване, наблюдение, проследяване и проверка на кореспонденцията.

„Някои от веществените доказателствени средства са унищожени, тъй като не е открито нищо нередно, други от разработките още продължават”, коментира пресаташето на Окръжния съд в Смолян Гергана Фисинска. Най-много искания за СРС-та са направени през първото полугодие на 2013-та. Тогава полицията, прокуратурата и ДАНС са внесли 44 заявления, а останалите 18 са подадени през вторите шест месеца. Специалните разузнавателни средства се прилагат единствено по дела за тежки умишлени престъпления от общ характер. Статистиката показва, че за последните три години миналата е била с най-много искания за СРС-та.

Вирни се горе