35-годишен мъж от Смолян, блудствал с доведената си дъщеря, остава в ареста

35-годишен мъж от Смолян, блудствал с доведената си дъщеря, остава в ареста

Постановеният съдебен акт не подлежи на обжалване

35-годишният Сава Д, обвинен в изнасилване на 13-годишната си доведена дъщеря, остава в ареста. Това постанови състав на Апелативен съд – Бургас. Изнасилването е станало в частен дом в бургаския квартал “Ветрен”, където насилникът живеел с детето и майка му. Тепърва ще се изяснява дали се касае само за едно посегателство или детето е било жертва на системно изнасилване. Не е ясно и дали майката е знаела за зверството. Сигнал в полицията подал биологичният баща на детето, на когото то се оплакало.

Пастрокът Сава Д. е бил арестуван на 14 юни с прокурорско разпореждане за 72 часа. Два дни по-късно срещу него е било повдигнато обвинение за извършено изнасилване на малолетно момиче,, като е принудил детето към това със сила и заплашване – престъпление по чл.152 ал.4 т.1 вр. с ал.1 т.2 от НК, коментираха от прокуратурата.

За това тежко умишлено престъпление законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода“ от 10г. до 20г. Мъжът е от Смолян, но живеел в Бургас.

По искане на адвоката на обвиняемия въззивният състав не допусна журналисти по време на съдебното заседание днес.

Становището на Апелативен съд – Бургас е, че не са налице нови обстоятелства, които да опровергаят обвинението за извършеното от обвиняемия изнасилване. Според настоящата инстанция не е отпаднала реалната опасност Сава Д. да се укрие или да извърши друго престъпление. Ако е на свобода обвиняемият би могъл да осуети разкриването на обективната истина.

Въззивният състав приема, че продължителността на ареста, по–малко от осем месеца, не е прекомерна в контекста на Европейската конвенция за защита на правата на човека и съобразно наказанието за това престъпление – от 10 до 20 години лишаване от свобода. Съдът намира, че мярката за неотклонение следва да бъде потвърдена, още повече, че разследването по делото е приключило и предстои внасяне в съда на обвинителен акт.

Постановеният съдебен акт не подлежи на обжалване.

Вирни се горе