28 пожара са станали през септември в област Смолян

28 пожара са станали през септември в област Смолян

През изминалия месец септември 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 51 произшествия, от които 28 пожара, 20 пъти е оказвана техническа помощ, осигурено е едно дежурство на масово мероприятие и са посетени 2 лъжливи сигнала.

От възникналите пожари, 7 броя са с нанесени материални щети. В следствие на това е повредена покривна конструкция – 90 кв. м., повредено е имущество на едно домакинство. Унищожена е бяла, черна и компютърна техника – 4 броя и са опушени стени – 40 кв. м. Унищожена е иглолистна гора с площ 4,5 дка. Най-често основна причина за тези пожари е небрежност при боравене с открит огън. В следствие на един от пожарите има един загинал – 86-годишен мъж.

Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ гр. Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. Предвид отоплителния есенно-зимен сезон, с цел недопускане на пожари, да се извършат следните дейности:

  • Да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства.

  • Да се извърши измазване на комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения.

  • При преминаване през горими тавански и междуетажни конструкции, комините трябва да отстоят на 10 см от дървените елементи и при необходимост пространството, да се уплътнява с негорими материали.

РД ПБЗН – Смолян препоръчва за отопление да се използват само стандартни отоплителни уреди и при експлоатация същите да не се оставят без наблюдение.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звъннете на телефон 112!

Вирни се горе