23 пожара през ноември в Смолянско

23 пожара през ноември в Смолянско

През месец ноември 2017 година на територията на област Смолян са регистрирани общо 46 произшествия, от които 23 пожара, 22 пъти е оказвана техническа помощ, помощ при катастрофи с транспортни средства – 5 броя и един лъжлив сигнал за произшествие, съобщиха от пресцентъра на полицията. От възникналите пожари, 8 броя са с нанесени материални загуби. В следствие на това са унищожени мебели, бяла, черна и компютърна техника и са опушени 157 кв.м стени. Най-често причина за пожарите е късо съединение, както и непочистен комин. В следствие на пожари няма загинали и пострадали граждани.

Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Смолян призовава населението да спазва правилата за пожарна безопасност. Предвид отоплителния есенно-зимен сезон, с цел недопускане на пожари да се извършат следните дейности:

  • да се извърши почистване на комините от нагар, налепи и сажди. Почистването да се извършва само с механични средства;

  • да се обезопасят комините в участъците с нарушена мазилка. Най-често това се случва в таванските и избените помещения;

  • изхвърлянето на пепел и жарава от печките с твърдо гориво да се извършва на обезопасени места;

  • да не оставят без наблюдение включени отоплителни уреди и същите да се експлоатират съгласно инструкциите на производителя.

РД ПБЗН-Смолян препоръчва за отопление да се използват само стандартни отоплителни уреди и при експлоатация същите да не се оставят без наблюдение.

При забелязване признаци на пожар или други опасности, в които се застрашава живота на хората незабавно звънете на телефон 112!

Вирни се горе