22 пожара са възникнали за месец в област смолян

22 пожара са възникнали за месец в област смолян

Само за месец януари на територията на Област Смолян са възникнали общо 22 бр. пожара, от които 19бр. в на комини и контейнери за смет. От тях с материални щети са при пожара, като два са причинени от късо съединение в електрическа инсталация и един поради неправилно ползване на отоплителен уред. Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво е широко застъпено. Всяко подценяване на пожарната безопасност при експлоатацията на печките на твърдо гориво /дърва, въглища и пелети/ може де предизвика пожар. Зачестиха и случаите на запалени контейнери за смет.

Напомняме на гражданите, че комините са важен и неразделен елемент за правилното действие на печките. Важно е комините и димоотводните тръби да се почистват от сажди и отлагания ежегодно и при необходимост, като спазват следните правила за безопасност:

Необходимо е почистването да се извършва само по механичен път;

Сгурията от печките задължително следва да се съхранява в метални съдове, а изхвърлянето на жарава от печките с твърдо гориво да се извършва в поставените контейнери за ПЕПЕЛ, а не в кошовете за смет;

По никакъв повод не бива да се оставят отоплителните уреди без наблюдение;

Ако забележите дим или пламъци, незабавно сигнализирайте на телефона за спешни повиквания 112!

Вирни се горе