България щe е готова за Шенген през март 2011 г.

България щe е готова за Шенген през март 2011 г.

Влизането на България в Шенгенското пространство през март 2011 година е съвсем реалистично, каза вътрешният министър Цветан Цветанов.

Той получи междинния доклад на гражданското наблюдение от „Отворено общество" за подготовката на България за членство в Шенген, предаде Дарик.

Вътрешният министър посочи, че приоритет на унгарското председателство на Европейския съюз е именно влизането на България и Румъния в Шенген. Според него е по-добре да влезем заедно със северната ни съседка.

Цветанов подчерта, че технически страната ни се справя много по-добре отколкото по-стари членове. Според доклада мерките, свързани с Шенгенската информационна система, са изпълнени предсрочно. Цветанов посочи, че има на сто процента усвояване на средствата по Шенген.

Окончателният доклад на Институт „Отворено общество" ще бъде готов в началото на следващата година.

В по-голямата си част мерките, които страната ни трябва да изпълни, за да бъде приета в Шенгенското пространство са готови почти на 100%, обяви вътрешният министър. Той съобщи, че на 13 октомври парламентът ще гледа на първо четене промените в закона за МВР, свързани с приемането ни в Шенген.

„Законодателството, което ще бъде прието в българския парламент, гарантира точно възможността да работим и естествено да променим законодателството си в съответствие с европейското, защото Шенгенската информационна система дава възможност да се следят предвижването на определени лица, които са криминално проявени, в страните от ЕС и по този начин това е един допълнителен гаранционен механизъм за влизането ни в Шенгенското пространство.

Премахване на вътрешните граници, но дава една допълнителна възможност да бъдем постоянно в реално време адекватни на евентуални престъпления, които биха могли да бъдат извършвани на страните то ЕС". Приоритетна задача на МВР в следващите месеци е обучението и повишаването на квалификацията на българските полицаи за влизането на България в Шенген. Цветанов допълни, че са изготвени информационни брошури за всеки един полицай в различни районни управления на страната.

На 9 октомври официално ще бъдат пуснати в експлоатация корабите, които ще гарантират сигурността на морската ни граница. До края на годината ще бъдат готови и екипите, които ще поемат хеликоптерите на „Гранична полиция" за наблюдаване на сухопътната граница.

Вирни се горе