177 пътно-транспортни произшествия са възникнали от 1 юни до 30 септември 2012г.в област Смолян

177 пътно-транспортни произшествия са възникнали от 1 юни до 30 септември 2012г.в област Смолян

През активния курортен сезон тежките пътно-транспортни произшествия рязко се увеличават по редица предпоставки и причини: значително увеличена интензивност на движението по всички основни пътища и главно към курортните райони; интензивно движение на двуколесни МПС, включително без регистрация и управлявани от непълнолетни и неправоспособни; управление на МПС от преуморени водачи; много играещи в населените места и в близост до тях деца и юноши през ваканцията, включително на велосипеди, извън родителски контрол; неблагоприятно влияние на високите температури в следобедните и вечерните часове, водещо до сънливост, забавени реакции и др.

Основните причини за възникване на тежките ПТП са: превишена скорост, неправилно изпреварване при наличие на насрещни превозни средство и ограничена видимост и навлизане в лентата за насрещно движение, отнемане на предимство, управление в нетрезво състояние, неправоспособност, неспазване на безопасна дистанция, отнемане предимство на пешеходци.

През активния курортен сезон на 2012г. (1 юни – 30 септември 2012 г.) на територията на област Смолян са били регистрирани общо 177 пътно-транспортни произшествия. От тях 30 са били тежки, с трима загинали и 43 ранени.

От всички регистрирани 177 ПТП, 89 са възникнали на територията на общ. Смолян, 21 – в общ. Чепеларе, 16 – в общ. Девин, 15 – в общ. Доспат, 12 – в общ. Златоград, 9 – в общ. Рудозем, 9 – в общ. Мадан, 4 – в общ. Неделино, 2 – в общ. Баните. От всички 30 тежки ПТП, 16 са възникнали на територията на общ. Смолян, при които са ранени 24 души, 4 – в общ. Мадан с 1 убит и 4 ранени, 3 – в общ. Доспат с 4 ранени, 2 в общ. Девин с 2 загинали и 1 ранен, 2 – в общ. Рудозем с трима ранени, 1 в общ. Баните с 5 ранени, 1 в общ. Златоград с 1 ранен и 1 в общ. Чепеларе с един ранен.

Вирни се горе