Красивото бягство, наречено Кападокия

Красивото бягство, наречено Кападокия

Кападокия се намира в централна Турция, в района между Черно море на север и планина Тавър, между столицата Анкара и град Малатия на изток.

Прочут с грандиозните си природни скални образувания и долини, Националният парк Гореме, както е известно мястото днес, е осеян с подземни градове, каменни параклиси, манастири и жилища, които са били издълбани в странно ерозирали вулканични скали през 400 г. пр. Хр.

Хилядите години на вятър, дъжд и ерозия на меките вулканични скали са създали пленителните пейзажи на скални конуси и зъбери, които са известни като “приказни комини”.

Долината на Приказните комини е най-популярният район в рамките на приблизителния триъгълник, образуван от три основни градове в региона – Аванос, Ургур и главният транспортен център Невесехир.

Извън триъгълника на юг има забележителни подземни градове, където сложна система от пещери и тунели някога е скрила поколения преселници и защитила ранните християни, които били подложени на гонения.

В каньона Илхара се намира друго религиозно скривалище с над 100 боядисани църкви и около 4000 жилища, издълбани или скрити в скалите.

В туристически градове като Гореме, възхитителни малки хотели са изградени частично в скалите или се намират в рамките на скален конус и предлагат стаи в “пещерен стил”.

Вирни се горе