Кой има право да ви спре на пътя

Кой има право да ви спре на пътя

За ваша сигурност – ако цивилна кола със синя лампа–капка се опита да ви спре на магистралата през нощта, по-добре не спирайте веднага. Всеки униформен има право да ви спре на пътя. Заради летния трафик на катаджиите помагат хиляди техни колеги от охранителна полиция. Повечето от тях в последните две години са преминали специален курс и със стоп-палката изпълняват задълженията си и съвсем не заработват на частно. Те имат право да пишат актове, информира bnt.bg.

“Когато те в този часови отрязък или в този ден извършват такъв контрол, трябва да са със светлоотразителни жилетки и със индивидуален бадж, на които е изписан индивидуалният номер на служителя, фамилията, и по този индивидуален номер се знае от кое подразделение на МВР е той”, каза Красимир Костов – КАТ.

На баджа задължително трябва да пише “трафик контрол”. Това гарантира, че служителят е завършил специалния курс, ако не – мами. Истински опасни на пътя обаче са тези, които само носят полицейски униформи. Това са магистралните грабители с фуражки, появили се през 90-те и действащи и сега, макар и по–рядко. Мишена продължават да са им турските гастарбайтери.

“О, гледам по телевизията и чета новини в интернет, и ме е страх. Опасно е особено за турските граждани. Това е голяма опасност за нас”, каза шофьор от Турция.

“Гражданите не трябва да спират за почивка на нерегламентирани паркинги. Да спират по бензиностанции, на осветени места, в близост до полицейски патрули”, каза служител от “Криминална полиция”.

Грабежите са в пъти по-малко в сравнение с бума им преди години. 1 на 1 000 000 е вероятността да станете тяхна жертва.

За ваша сигурност – ако цивилна кола със синя лампа–капка се опита да ви спре на магистралата през нощта, по-добре не спирайте веднага, съветват от полицията. Обадете се на 166 и проверете дали такъв наряд трябва да се намира на това трасе в този час. Не си и помисляйте обаче да не се подчините на редовен патрул. Колата му е бяла, има надписи “полиция”, а синята му лампа е тип “крило”. Ако не се подчините, ще ви арестуват.

Вирни се горе