Корупцията - катализатор за глобалната финансова криза

Корупцията - катализатор за глобалната финансова криза

Корупцията в световен мащаб е действала като катализатор за глобалната финансова криза и ако бизнесът и правителствата по света не се ангажират по-сериозно с изкореняването й, рецесията би могла да се повтори. Това е изводът на международната неправителствена организация “Трансперънси интернешънъл” в годишния й доклад за корупцията. Според документа обаче добрата новина е, че именно кризата и последвалата от нея несигурност е накарала бизнеса да търси по-прозрачно поведение.

В доклада се посочва, че и през 2009 г. корупцията остава основно предизвикателство за световната икономика. “Рисковите корупционни практики, както и пропуските в прозрачността, отчетността и контрола продължават да съществуват във всички индустрии и всички държави. Динамичните пазари продължават да създават нови и подмолни корупционни предизвикателства”, показва анализът. Изводът на авторите му – над 80 световноизвестни изследователи, е: “Изграждането на ефективни системи за корпоративна почтеност не е само въпрос на справяне с корупцията в бизнеса. Той е важен за финансовата и икономическата стабилност.” За доказателство “Трансперънси” цитира изследване, според което компаниите с антикорупционни програми регистрират 50 на сто по-малко инциденти и имат повече бизнес възможности. Най-много хора в България – 53.8 на сто от анкетираните, са посочили подкупите в обществените поръчки, като две трети от тях са се сблъскали лично, а останалите са чули от медиите или от познати. Над една трета от запитаните твърдят, че отражението на корупцията върху бизнеса им е голямо. Подобна е ситуацията единствено в Сърбия.

За изминалата година корупционният индекс на България се е влошил с цели осем позиции – страната е паднала от 64-то на 72-ро място. Най-некорумпирани остават Дания, Нова Зеландия и Швеция.

Вирни се горе