Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала за случая с 9-годишния

Комисията за защита от дискриминация се е самосезирала за случая с 9-годишния

Комисията за защита от дискриминация се самосезира за случая с 9-годишния Байрям, на който не е осигурено лечение в чужбина, съобщи пред журналисти в Смолян председателят на комисията доц. Ана Джумалиева. По този казус е образувана преписка в КЗД, определен е и съставът от членовете на комисията, които ще я разгледат. Доц. Джумалиева присъства на откриването на Регионално представителство в Смолян на Комисията за защита от дискриминация.

КЗД се е самосезирала през миналата седмица по казуса с Байрям, докладът за самосезиране е внесен от двама членове на комисията, допълни председателят. Предстои и започване на производство по случая с 9-годишното момче, което се нуждае от бъбречна трансплантация. Процедурата в комисията предвижда период на проучване, изготвяне на доклад и заключение, за да стартира самото производство.

С откриването на офиса в областния град, повече хора ще бъдат информирани за дейността на комисията и с възможностите да я сезират, ако се чувстват дискриминирани или неравно третирани.

Гражданите се оплакват както от представителите на държавата или на местната власт, така и от частния сектор. Това обясни доц. Джумалиева относно постъпващите оплаквания от цялата страна. По думите й има много случаи на жалби и сигнали от лица, които работят при работодатели в частния сектор и получават неравно заплащане или третиране. Сред жалбите е оплакване от учител, който твърди, че професията се феминизира, както и сигнал от мъж, че е жертва на сексуален тормоз от страна на своя началник жена.

Вирни се горе