Комисията за защита на потребителите разкри приемна за туристи в к.к. „Златни пясъци”

Комисията за защита на потребителите разкри приемна за туристи в к.к. „Златни пясъци”

„От две години тези приемни показват своя добър ефект, защото те имат и функцията на консултативен орган. Надявам се, че през този летен сезон ще могат да играят ролята и на помирители, т.е. да помагат на хората да решат по-бързо и на терен споровете, които могат да възникнат с търговци. Това каза Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП) при откриването вчера на приемна за туристи в к.к. „Златни пясъци” за сезона „Лято`2016”.

В събитието взе участие и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя заяви, че и през този летен сезон КЗП ще продължи да осъществява ефективен контрол по Черноморието, който през миналата година е довел до около 10% спад на нарушенията. 

„Ние ще продължим да застъпваме всички онези инициативи, които са доказали своята полезност, защото и през миналия, а и от първоначалните данни от този сезон действително се наблюдава спад в общия брой нарушения в сферата на туристическия продукт. Длъжни сме да отстояваме и да продължаваме да задълбочаваме тази тенденция”, добави Маргаритов.

От началото на сезона КЗП е извършила около 600 проверки на туристически обекти на територията на Черноморието, при които са констатирани около 30 нарушения или в около 5% от случаите, съобщи още Маргаритов. Той коментира, че това означава нов спад на общия брой нарушения на фона на миналата година, когато контролният орган е извършил над 3000 проверки и са констатирани около 350 нарушения.  

Вече работят всички приемни на КЗП по морето. Потребителите търсят контакт с тях най-често за консултации. Маргаритов подчерта, че това е обнадеждаващо, защото показва, че хората се интересуват за правата си превантивно. Той потвърди, че консултации в приемните могат да получат и чуждестранни граждани, а след завръщането си в своята родина пък биха могли да подадат жалба в бюрата на Европейските потребителски центрове и КЗП да се намеси за решаването на възникнал трансграничен казус.  

Участие в събитието взе и Константин Арабаджиев, член на КЗП.

Приемната на КЗП в к.к. „Златни пясъци” е в административната сграда на „Златни пясъци” АД, а телефонът за връзка е: 052/355623.  

Координати на останалите приемни на КЗП по Черноморието:

Варна – бул. „Владислав Варненчик” 112, тел.: 052/603778

к.к. „Албена” – хотел „Добруджа”, офис 4 /Пергула/, тел.: 0579/62007

Бургас – пл. “Гаров” 18-18А, тел.: 056/841246

к.к. „Слънчев бряг” – Административна сграда на “Слънчев бряг” АД, тел.: 0554/22106

Приморско – ул. “Трети Март” 56 /сградата на Община Приморско/, тел.: 0550/32466

Созопол – пл. „Черно море” 1, тел.: 0550/22208

Царево – ул. „Хан Аспарух” 36, тел.: 0886 29 96 81

Вирни се горе