Комисията по заетост одобри методиката за оценка на проектните предложения за изготвяне на регионална програма

Комисията по заетост одобри методиката за оценка на проектните предложения за изготвяне на регионална програма

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи заседание на Комисията по заетост, на което беше одобрена методиката за оценка на проектните предложения, във връзка със стартиралата от Министерството на труда и социалната политика процедура по разработване и утвърждаване на регионалните програми за заетост в изпълнение на Националния план за действие по заетостта за 2019 г..

Петров представи процедурата по разработване и утвърждаване на регионалните програми за заетост за изпълнение през 2019 г. Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област е определен по методика на министъра на труда и социалната политика, съобразно средномесечното равнище на безработица и средномесечния брой на регистрираните безработни в областта за деветте месеца на предходната година. На тази база одобреният ресурс за област Смолян за 2019 г. е в размер на 322 098 лева. Срокът за изпълнение на дейности по регионалните програми е от 01 юни до 31.12.2019 г., при заложена субсидирана заетост за период от 3 до 6 месеца, при възможност за залагане на пълен или непълен работен ден.

В обхвата на целеви групи попадат: безработни младежи до 29 г. с подгрупа до 25 г.; младежи, които нито се обучават, нито са заети; безработни лица над 50-годишна възраст; безработни лица с ниска или нетърсена на пазара на труда професионална квалификация и недостиг на ключови компетентности, в т.ч. безработни с ниско образование /включително от ромски произход/; хора с трайни увреждания; продължително безработни лица; неактивни лица, желаещи да работят, в т.ч. обезкуражени лица.

Петров обърна внимание на принципите, които трябва да се спазват при разработването на бюджетите на регионалните програми за заетост и обучение.

Съгласно писмената процедура от министъра на труда и социална политика, постъпилите писмени предложения от областна и общенски администрации подлежат на оценка по методика, одобрена от Комисията по заетостта, включваща критериите: средногодишно равнище на безработица и средногодишен брой на регистрираните безработни лица през предходната година в съответната община, както и потребностите на работодателите от работна сила.

След съгласуване и одобрение, Методика за оценка на подадените предложения беше приета. Всички присъстващи се обединиха около варианта за заетост с продължителност 5 месеца при пълен работен ден.

Членовете на комисията утвърдиха Проект на Заповед на Областния управител за сформиране на комисия за оценка и разработване на Регионална програма за заетост за област Смолян за 2019 година.

До 16 април 2019 година общините трябва да изпратят своите предложения за включване в регионалната програма. На 24 април т.г. ще се проведе следващото заседание на Комисията по заетост за изготвяне на единно предложение за регионална програма за заетост на област Смолян за 2019 година.

В днешното заседание бяха представени от Николай Димитров – Регионалната служба по заетостта, резултати от проведено пилотно проучване чрез Анкетиране на работодатели от област Смолян през м. Февруари 2019 година. Резултатите показват, че водещите компетентности, които те търсят в служителите, са способности за водене на добра комуникация, инициативност, както и дигитална компетентност. Сред най-търсените специалисти са в сферата на педагогическите специалности, шофьори, оператори в дървообработването, инженерни и технически специалисти, кадри в сферата на туризма. В това Национално представително проучване са се включили 5431 фирми от област Смолян.

На база на представените резултати, заместник-областният управител Андриян Петров отбеляза, че е важно да се направят точните изводи и да се търси както връзката между образование и условията на пазара на труда, така и заинтересоваността на бизнеса към осигуряване на нужните за дейността му кадри.

Вирни се горе