Комисията по безопасност на движението по пътищата обсъди мерки за намаляване на транспортния травматизъм в област Смолян

Комисията по безопасност на движението по пътищата обсъди мерки за намаляване на транспортния травматизъм в област Смолян

Комисията по безопасност на движението по пътищата в област Смолян проведе заседание във връзка с предприемане на действия на областно ниво за намаляване на транспортния травматизъм. Срещата беше открита от областния управител Недялко Славов и водена от ресорния заместник-областен управител Андриян Петров. Освен членовете на комисията, в заседанието участваха Мартин Хубчев и Милен Марков от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“(ДАБДП). Със създаването на това специализирано звено към администрацията на Министерски съвет, Българското правителство декларира, че безопасността по пътищата е приоритетна държавна политика. ДАБДП ще събира обективни данни и ще осъществява постоянен мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки, в сътрудничество с общински и регионални институции, с висши училища и научни организации за осъществяване на научноизследователска дейност, ще провежда информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди.

Областният управител Недялко Славов отбеляза, че за краткото време, от създаването си през февруари 2019 година, ДАБДП показа активна дейност и подпомага съществено областните и общински комисии, методически осъществява взаимодействие между всички институции.

Представителите на общините и инж. Костадинка Миланова – директор на ОПУ-Смолян, докладваха за пътната обстановка и извършените действия за подобряване на състоянието на пътищата от общинската и републиканската пътна мрежа на територията на област Смолян.

Имащите отношение институции – представителите от общинските администрации, Областно пътно управление и ОД на МВР – сектор „Пътна полиция“, дадоха съвместна оценка на състоянието и съответствието между хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация на територията на област Смолян. Стана ясно, че по-голямата част от пътно-транспортните произшествия стават на територията на общините, което поражда необходимостта от разработването на работещи стратегии от Общинските комисии по безопасност на движението, които да предлагат въвеждането на мерки, водещи до реални резултати и намаляване травматизма по пътищата.

Във връзка с това, заместник-областният управител Андриян Петров, на база на постъпили от граждани сигнали до областния управител, отправи конкретни предложения. Той постави въпросът, свързан с монтирането на камера в участъка между Х-л „Рибката“ и Карлък, кв.Каптажа. Петров се аргументира, че този участък е на входа на града и често водачите на МПС карат с превишена скорост. Друг участък, на който предложи да се постави камера е пътят под завод „Костал“, където често несъобразената скорост води до възникване на ПТП. Петров обърна внимание и върху въпросът, свързан със затрудненията в движението, предизвикани от потока спиращи тирове в участъка до Офиса на Митническо бюро Смолян.

Директорът на ОД МВР-Смолян – ст.комисар Николай Димов подкрепи идеята за поставяне на камери в невралгични участъци, като част от превантивните мерки за намаляване на пътно-транспортните произшествия. Той отбеляза, че с поставянето на камери не се цели увеличаване на глобите за нарушения на водачите на МПС, а създаване на навици за спазване на установените ограничения за скоростта.

От РУО-Смолян, РЗИ-Смолян, БЧК-Смолян представиха провежданите от тях самостоятелни и съвместно с други институции обучения и инициативи, във връзка с безопасността на движението по пътищата. От ДАИ-Смолян също докладваха за извършените проверки и констатираните нарушения за изправността на транспортните средства.

Комисията по безопасност на движението по пътищата прие единодушно направените по време на заседанието предложения за приемане на мерки за подобряване на пътната безопасност в област Смолян.

Участието на представители от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ в заседанието е с цел подготовка на предложения по подготвения от ДАБДП аналитичен доклад за състоянието на безопасността на движение по пътищата: съгласно Решение 16/17 януари 2019 г. на Министерски съвет, с което правителството прие пакет от мерки за ограничаване на транспортния травматизъм до 2020 г. В срок до 30 март 2020 г. следва да се разработи проект на Национална стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2021-2030 г. Този ангажимент е залегнал и в чл. 13, ал. 1, т. 7 от Устройствения правилник на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“. Разработването на Стратегията се базира на основополагащия принцип, че безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност на цялото общество, която изисква планирането на публичните политики в условията на конструктивен дебат и широк обществен консенсус.

Вирни се горе