КНСБ представи в Смолян мобилно приложение за анонимни сигнили срещу некоректни работодатели

КНСБ представи в Смолян мобилно приложение за анонимни сигнили срещу некоректни работодатели

Смолян е 22-та по ред област, в която КНСБ провежда пресконференция и разполага мобилен център, за да предостави информация за вредите от сивата икономика, както и новото мобилно приложение, през което хората могат да подават сигнали като клиенти и като работници.

Най-страшното е не да те уволнят, а да работиш без трудов договор, коментира Тодор Капитанов. Когато го уволнят, човек може да се регистрира в Бюрото по труда, да получи обезщетения, болнични, майчински. Ако работи и не е на трудов договор, човек не може получава обезщетения, не му са изплащани социални осигуровки и др. социални придобивки. Т.е. освен да остане без работа, човек може и да дължи пари, отбеляза националния секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

Как стоят нещата в Смолян? При средна заплата 902 лв., колкото е тя през последното тримесечие, ако работи без трудов договор, човек губи 4 802 лв. под формата на майчински за целия период от 280 дни. За евентуални болнични за период от 10 г. може да загуби 2 421 лв. Обезщетенията за безработица, изчислени еднократно, са 2 386 лв. За пенсия – 51 342 лв. се губят за период от 22 г. Общата сметка показва загуба от 61 000 лв., ако човек работи 22 г. на тази заплата и тя не се е увеличавала. След преглеждане на Фейсбук групите за регион Смолян, от синдикатът установиха, че това е социалните мрежи са среда, в която най-често се обявяват почасови работни места, без трудов договор, на които хората се отзовават. А глобата за работодател, несключил трудов договор е от 1500 до 15 хил. лв., на длъжностното лице, допуснало това да случи, глобата е 1000 – 10 хил. лв.

Сивата икономика в България е 21 %, което е равно на 23 млрд. лв. По данни на Международната организация на труда неформалната заетост в България е в размер на 15,9%. Това нарежда България в Топ 5 сред страните от Източна Европа с най-висок процент на неформална заетост. За сравнения средният процент за ЕС е 11,6%, в Полша е 38%, Румъния – 28,9%, в Словакия – 16,7% и в Русия – 35,9%. Тези притеснителни данни са провокирали КНСБ в партньорство с Инспекцията по труда, НАП, Комисия за защита на потребителите, партньорите – Синдикатите в земеделието, в леката промишленост – шивашкия сектор, в строителството и Асоциацията на лицензираните автосервизи, да направят кампанията “Сивото убива”. То убива първо нашите права и нашите доходи и буквално ни убива на пътя, защото всеки автосервиз, който извърши некачествена услуга или с некачествени части, застрашава живота ни на пътя. Мобилнoто приложение VOX KNSB е безплатна услуга, която позволява на всеки да подаде сигнал до КНСБ, а оттам и до всички държавни структури за нередности на работното му място или в търговски обекти. Анонимността на подалите сигнала е гарантирана, само администраторите на КНСБ разполагат с данните на лицето. Сигналите стигат до голяма група от хора, те могат да ги подкрепят, споделят или да следят какво се случва с решенията на проблема.

От 9 юли до сега мобилното приложение е изтеглено от над 10 хил. потребители, подадени са около 50 сигнала, като 85 % са за нарушени правоотношения.

Вирни се горе