Кметът Радев поздрави хиляди жители и гости в Местността "Събора"

Кметът Радев поздрави хиляди жители и гости в Местността "Събора"

Кметът на Община Доспат инж.Елин Радев откри официално Празника на Общината на 19 август

Официални гости на Празника бяха Областният управител на Област Смолян Недялко Славов, депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, Димитър Иванов кмет на Община Марица, Милен Белчев, кмет на Община Баните. Пред хилядното множество хора, дошли в местността “Събора” кметът Радев изказа благодарности и поздравления към всички дошли в красивия град Доспат – стотиците самодейни и фолклорни състави, десетките чешмари от Община Доспат, многобройните фенове на традиционните народни борби, на всички жители и гости.

Пред жителите и гостите кметът на община Доспат инж. Елин Радев направи своеобразен отчет за постигнатото от него и екипа му през последната година. Кметът на Община Доспат каза:

"Ще изброя най-значимите проекти, реализирани през последната година: Подменихме водопроводи в село Бръщен с обща дължина 280 метра, в село Црънча подменихме водопроводи с дължина 560 метра, а в с.Любча 210 метра. Водопроводи бяха подменени също в селата Късак и Змейца. В Доспат от 22-ри август предстои да подменим водопроводи с дължина от 700 метра в долния квартал на града. Асфалтирахме и благоустроихме улиците в шест населени места от Общината на обща стойност 2 милиона лева, допълнителни средства, осигурени от Правителството: В гр.Доспат асфалтирахме улицата от разклон на ул. Зорница до гробищен парк. В село Бръщен асфалтирахме улиците: „Панорама“, „Родопи“, „Младост“ и “ Места“. В село Змейца асфалтирахме улиците: „Панорама”, „Синчец” и „ Рожен”. Асфалтирахме основни и жизненоважни улици за населението в селата Црънча, Любча и Късак. Тук е мястото да отбележа, че в част от населените места не беше асфалтирано от цели 30 години. Благоустроихме и озеленихме различни обществени места и пространства: В Общинския център озеленихме площите около Горната джамия. Така че за Празника града ще бъде по-зелен и по-красив. Изградихме на нови тротоари в селата Змейца и Барутин, както и в гр.Доспат. Подобрихме в значителна степен административното обслужване на населението, като бяха въведени десет електронни услуги. Всеки от вас може от всяка точка на света да заяви по електронен път определена услуга да бъде извършена без да е необходимо да идва в Общината. Вече две години реализираме практиката на изнесена приемна на кмета в населените места на Общината.

Направихме оптимизация на училищната мрежа, в резултат на която бяха изпълнени проекти и направени инвестиции в размер на 450 хил.лева. От тях със 160 хил.лева бяха покрити натрупаните задължения на закритата ПГ „В.Левски”, а с останалите средства се направиха инвестиции, насочени към подобряване на образователната среда в СУ „Д.Благоев”. Отделно с 962 хил.лева, осигурени от Правителството, беше направен цялостен ремонт на средното училище в Общината. Приемането на Общият устройствен план на Община Доспат е на финалната права: Общият устройствен план е важен, тъй като в него се прави зониране на имотите. След приемането на плана, ще е ясно къде и какво ще се строи. Ясно ще е също къде ще има обособени промишлени зони, туристически зони, ферми и т.н. След приемането на ОУП планирането и реализирането на различни проекти ще е по-лесно като например: прокарване на ток, вода и изграждане на улици.

В ход са дейностите по мащабен проект на обща стойност 7,5 млн.лева съвместно с петте общини: Доспат, Девин, Борино, Сатовча и Сърница. Проектът предвижда изграждане на сепарираща и компостираща инсталация на сметището в с.Барутин. „Много е важно този проект да се реализира, тъй като в 2018 г. ако нямаме компостираща инсталация, гражданите на община Доспат ще трябва да заплащат 80 лева на всеки тон боклук. Това значи, че данък смет трябва да скочи в пъти за да се заплащат тези средства. Ако се реализира обаче този проект тази такса ще отпадне, а отделно ще се и разкрият нови работни места. Компостът, който ще се произвежда над 50 % от него ще се продава и така ще влизат допълнителни средства в Общината. Груби изчисления показват, че след реализирането на този мащабен проект ще има генерирани икономии около 200 хил.лева в полза на жителите на община Доспат. Същото важи и за жителите на общините Борино, Девин, Сърница и Сатовча. Изработихме и внесохме проект за разширяване на депото в с.Барутин на обща стойност 5 400 000 лева.

На много места изградихме подпорни стени: общата инвестиция е в размер на 300 000 лева. Инвестираме непрекъснато в областта на туризма. В гр.Доспат се инвестираха средства в размер на около 1 милион и 200 хил.лева за подмяната на водопроводи, за цялостно асфалтиране на централната градска част и за ремонт на тротоарите. Всички ние сме свидетели как се преобрази Общинският център. Град Доспат се превърна в красив и модерен европейски град с модерна инфраструктура и визия. През изтеклата година разработихме и внесохме програма за финансово оздравяване на Община Доспат. В изпълнение на същата Програма, Община Доспат изпълни направените препоръки от финансовото министерство, в резултат на което Общината отпадна от списъка за финансово оздравяване през 2017 г. Община Доспат активно участва в учредяването на местна инициативна група „Доспат-Борино-Сърница”. В ход са и дейностите по учредяването на местна инициативна рибарска група между общините Доспат, Батак и Девин. Инициативните групи дават допълнителна възможност на общините да реализират различни проекти в обществена полза. Имаме уверенията на Правителството, че през месец септември за Община Доспат ще бъдат отпуснати поне още два милиона лева допълнителен финансов ресурс, средства, с които напълно ще се асфалтират улиците почти навсякъде по населените места. Мога да кажа, че непрекъснато с моя екип търсим възможности за финансиране на различни проекти: по оперативните програми и други налични финансови източници. Нашата цел е ясна и тя е насочена към подобряване на качеството и условията за живеене на жителите на община Доспат. Друга основна и важна наша цел е създаване на условия и предпоставки за задържането на младите хора в Общината.", в заключение отчете Радев.

Кметът благодари на премиера Бойко Борисов, на правителството и депутатите от ГЕРБ за подкрепата, която оказват на родопската община. Той посочи, че със следващата помощ, която очаква през септември от Министерския съвет, ще се асфалтират абсолютно всички улици в населените места на общината.

Депутатът от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова поздрави хилядите хора, дошли на празника на Доспат и събора на чешмарите. „Благодаря ви, че с вашето присъствие тук, на този прекрасен празник, напълнихте сърцето ми с радост, с вяра и надежда. С надежда, че ще запазим добрите български традиции и ще ги предадем на децата си, за да пребъде България. С вяра, че така единни ще бъдем и в ежедневието, за да постигнем тази България, която всички искаме да бъде нашата родина“, каза народният представител. Д-р Дариткова благодари и за мощната подкрепа, която жителите на Доспат дадоха на последните избори за ПП ГЕРБ. „Вярвам, че Доспат ще става все по-приятно място за живеене с нашите общи усилия. Пожелавам на всички прекрасен празник, да се повеселите от сърце, за да бъдете вдъхновени за нови добри дела“, каза още депутатът.

Много здраве, благополучие и просперитет пожела на Доспат областният управител Недялко Славов. Той поздрави участниците във фестивала на народното творчество и събора на чешмарите и им пожелава много сили и енергия в изпълнението на своята нелека мисия да бранят българщината, да пазят нашите занаяти и народно творчество и да ги предават на младите. „Нека не само в празничния, а и в делничния ден да сме заедно, нека съхраним и опазим онези ценности, с които сме прословути, да си помагаме един на друг, да се уважаваме, да пазим семейните и духовни традиции и да ги предаваме на поколенията. Нека се радваме на успеха на другите и да направим живота на всички ни по-добър“, изтъкна Недялко Славов.

Вирни се горе