Кметът Николай Мелемов връчи „Златен плакет на директора на ОУ „Стою Шишков”

Кметът Николай Мелемов връчи „Златен плакет на директора на ОУ „Стою Шишков”

С тържествен юбилеен концерт и поредица от мероприятия ОУ „Стою Шишков” отбеляза 150 години класно училище в Устово. Век и половина традиции, духовност и знания. Залата в читалище „Кирил Маджаров” се оказа тясна, за да побере всички, които бяха дошли да уважат юбилея на училището,съобщиха от пресцентъра на общината.

Близо два часа на сцената се изявиха талантите на ОУ „Стою Шишков”, а фотодокументалната изложба показа първите стъпки в просветното дело, които започват в началото на 19 век и така до днес школото е съхранило свободолюбивия дух на своите първи учители и тяхното родолюбие. След тържеството председателят на Общинския съвет Филип Топов обяви решението на местния парламент училището да бъде удостоено със „Златен плакет на община Смолян” по повод неговата 150-годишнина. Кметът Николай Мелемов връчи престижната награда на директора Райчо Кокудев с думите: „ Имам честта да връча този плакет като израз на признателност от смолянската общественост за юбилея на училището. Устовци трябва да се гордеете, че възраждането на нашия край е тръгнало оттук.Сигурен съм , че в живота случайни неща няма, защото тук живеят най- родолюбивите родопчани. Затова този плакет е признателност и преклонение към просветителите поставили началото и към хората, които сега обучават нашите деца и тези в публиката, които доскоро са го правили. Много качествени възпитаници на училището са минали оттук, но като гледам невероятните деца виждам, че традицията не е прекъсната и това ме кара да бъда оптимист за нашия красив Смолян и за нашата родина”, подчерта още в слово си градоначалникът.

Поздравление отправи и депутатът д-р Даниела Дариткова, която е възпитаничка на училището. Тя благодари на всички, които са я направили съпричастна към празника. „Аз и моето семейство сме неизменно свързани с това училище. Тук са учили моите баба и дядо, баща ми , майка ми е била директор на училището. Самата аз се върнах в спомените назад към първия учебен ден, първите букви и научени стихове, първата класна стая, първите олимпиади и спортни състезания. Дори разпознах себе си на една от снимките като асистентка на знамето, каза развълнуваната шефка на здравната комисия в парламента.

Тя благодари на учителите си, които бяха в злата, защото човек винаги помни този, който му е показал големите цели и защото всеки учител остава безсмъртен в съзнанието на своите ученици. „Всички заедно пишем историята на училище „Стою Шишков” , която ще четат бъдните поколения. Сигурна съм в неговото бъдеще. На добър час, постигайте мечтите си и вярвайте във възможностите си, за да постигнете най-високите цели”, пожела д-р Дариткова.

Началникът на РИО в Смолян Иван Муцевски обяви, че просветният министър удостоява с почетното отличие „Неофит Рилски” Райчо Кокудев, който от 27 години е директор на училището. Той връчи Свидетелство за професионална признателност на Кокудев и учителите за високи постижения в сферата на образованието.

Райчо Кокудев благодари на всички, които са уважили празника. В словото си той разказа за богатата история и традиция на училището и неговото значение за развитието на Родопите, защото всяка годишнина е повод за равносметка и оценка на изминатия път. Честит 150- годишен юбилей, скъпи учители, ученици – настоящи и бъдещи! Желая ви здраве, защото без него нищо не се постига! Желая ви да реализирате мечтите си и да превърнете България в просперираща европейска държава, пожела директорът Кокудев.

Възпитаници на „Стою Шишков” освен д-р Дариткова са още: Димитър Михайлов, д-р Кирил Хаджихристев, инж.Бечо Пойдовски, арх.Никола Михалевски, Иван Сулинаджиев, Станка Милева, комисар Кирил Хаджихристев , Славчо Костадинов и др.

Вирни се горе