Кметът Николай Мелемов: Кой ще носи отговорност, ако кметските наместници се назначават от ОбС

 Кметът Николай Мелемов: Кой ще носи отговорност, ако кметските наместници се назначават от ОбС

Първото за тази година заседание на ОбС – Смолян, започна с остър дебат между ГЕРБ и БСП. Повод за това стана декларацията на БСП в защита на 26 сменени кметски наместници в община Смолян.Според левите съветници не е зачетена волята на хората, които са събирали подписи за оставането им. От левицата предложиха кметските наместници да се назначават от градоначалника след решение на Общински съвет.

„Кой ще носи отговорност ако ги назначи ОбС. Говорите наизуст. Как може да коментирате работата на новите кметски наместници, като те още не са започнали да работят“, отвърна Мелемов на левицата. Той добави, че се притеснява за работата на Общинския съвет, защото ако всичко се върши по този начин, просто ставаме смешни. „В някои кметства компютрите още стоят по кашоните и не са ползвани, а искате да не сменям управници? Толкова юристи имате в БСП, а предлагате смешни неща. Не се съмнявам, че от левицата могат да организират и подписка с искане за смяна на общинския кмет. Според закона обаче, местният парламент не може да назначава кметските наместници, каквато е идеята на БСП", допълни още Мелемов.

Общинският съветник от ГЕРБ Данчо Киряков предложи да отпадне това предложение, защото в ЗМСМА е определен реда за назначаването им и то не е законосъобразно. След размяната на реплики местният парламент отхвърли предложението на БСП кметските наместници да се назначават от кмета след решение на ОбС.

Вирни се горе