Кметът на Зул: Тук сме, за да подредим задачите по важност и да намерим най-доброто решения за тях

Кметът на Зул: Тук сме, за да подредим задачите по важност и да намерим най-доброто решения за тях

Днес представители на бизнеса в община Смолян се срещнаха с делегацията от град Зул – Германия, водена от кмета на града д-р Йенс Трибел. Срещата бе ръководена от Марин Захариев – зам. кмет на община Смолян. В своето приветствие кметът на общината Николай Мелемов поздрави гостите с „Добре дошли” и сподели, че тази среща е преди всичко опознавателна. Сътрудничеството между Смолян и Зул има дългогодишна история. Ние сме единодушни с колегата, че трябва да поставим ново начало в неговото развитие. Целта е една – то да стигне до гражданите, а не да бъде контакт между администрации. И двамата сме прагматици. Аз вярвам, че това няма да бъде само добро пожелание, а ще се превърне в практически резултат от полза за хората от побратимените градове. От своя страна д-р Трибел заяви, че е благодарен за отправената покана от кмета на Смолян и без колебание идва да сподели и почерпи опит от нас. Шегувайки се, той каза, че само перфектната картина, която се открива от прозореца на залата навън, е достатъчен повод човек да дойде в Смолян. Идваме с амбиция да развием нашето съвместно сътрудничество. Поздравявам колегата с победата на току-що преминалите избори и му желая успех в преодоляване на предизвикателствата, които се множат всяка година. Ние сме тук, за да подредим задачите по важност и да намерим най-доброто решения за тях, посочи д-р Трибел. Радва ме отворения поглед на България към Европа. В момента старият континент има сериозни проблеми, аз съм сигурен, че с общи усилия ще може да ги решим. Ще се постарая да оползотворим по най-добрия начин дните в Смолян, за да дискутираме как най-добре да служим на гражданите, посочи още гостът.

Кметът на град Зул д-р Йенс Трибел използва присъствието на медиите и представи в картини историята, традициите, културата и съвременното развитие на града, който той управлява.

Зул е на 700 години, но основите му са поставени преди 2 500 години. Той е сърцето на Тюрингия. От край време там се добива желязна руда. Желязото е определило и неговия път на развитие. Превърнало го е в машинен и оръжеен център. И понеже е в центъра на Германия, той е и в центъра на Европа. Това е допълнително основание, за нас жителите на Зул, да се гордеем, сподели Трибел. През Зул минава един от важните аутобани в Германия. Той подпомага в изключителна степен развитието на икономиката, туризма, културата, спорта. Жителите на града са 42 000, а площта на която е разположен е 102 кв. км. Седемдесет процента от нея е покрита с гори. Теренът е идентичен с този на Смолян – планински. Това разкрива широки възможности пред зимните спортове и туризма.

Една от най-важните политики на общината и градската управа е инвестирането в инфраструктурата, възстановяването на архитектурните паметници, възобновяемата енергия, опазването на земята, водата, въздуха – въобще на екологията.

Доктор Трибел е лесничей по образование и има специално отношение към горите. Той отрича практиката да се поставят соларни панели върху плодородна земя. Затова в Зул те са монтирани върху биодепото на града. Рационално се използва метанът, който се отделя в перчиствателната станция на Зул. Той задвижва малка турбина и по този начин осигурява отоплението на хората, които работят в станцията, разказа още кметът на Зул.

Разбирането на немците е, че грижата за опазване на околната среда започва още с проектирането на новото строителство. И тъй като фирмите предпочитат да строят с бетон, той е убедил Общинския съвет да изградят детска градина изцяло от дърво. Подобно на нас в България, стремежът на германските ни побратими е да използват средства от програмите на ЕС, от кофинансиране и от общинския бюджет.

Понеже от два дни е открит Коледния базар в Зул и са запалени светлините на Коледното дърво, д-р Йенс Трибел пожела на смолянчани весели Коледни и Новогодишни празници. Срещите на делегацията продължават по предварително съгласуваната програма.

Вирни се горе