Кметът на Мадан подписа пореден договор, осигуряващ обучение и работа на младите хора в общината

Кметът на Мадан подписа пореден договор, осигуряващ обучение и работа на младите хора в общината

Кметът на община Мадан Фахри Молайсенов подписа още един договор с Министерството на труда и социалната политика за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изпълнение на проект „МОТИВАЦИЯ И ОБУЧЕНИЕ ЗА УСПЕШНА ИНТЕГРАЦИЯ НА НЕАКТИВНИТЕ МЛАДЕЖИ В ОБЩИНА МАДАН НА ТРУДОВИЯ ПАЗАР”. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.”, процедура BG05M9OP001-1.002 „Активни“. Основната цел на проекта е активиране и интеграция на уязвима група на пазара на труда – икономически неактивни младежи до 29 годишна възраст включително, които не са в образование или обучение чрез повишаване на квалификацията им и осигуряване на работно място в община Мадан, респективно повишаване на икономическата им активност, професионална реализация и утвърждаване практиката за учене през целия живот.

Общата стойност на проекта е 227 050 лв. с обща продължителност – 12 месеца. Целева група са икономически неактивни младежи от 15 до 29 г., които на са в образование или обучение и не са регистрирани в дирекция „Бюро по труда”. Основните дейности са: Идентифициране на икономически неактивни младежи до 29 годишна възраст включително на територията на община Мадан, които не са в образование или обучение, и активиране за включването им на пазара на труда; организиране и провеждане на мотивационно обучение за активно търсене на работа за 52 души; предоставяне на обучения за придобиване на професионална квалификация „РАБОТНИК В ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО” – 26 броя и „ПОМОЩНИК ПЪТЕН СТРОИТЕЛ” – 26 броя; наемане на 39 лица от целевата група на длъжности „РАБОТНИК, ОЗЕЛЕНЯВАНЕ” и „РАБОТНИК, СТРОИТЕЛСТВОТО” за период от 6 месеца; Както и информация и публичност на проекта и Организация и управление на проекта.

Обученията ще включват теоретични знания и практически умения. Чрез участието на обучаемите лица в практическите задачи и упражнения, ще получат ясна представа за начина на извършване на работа. Темите, които ще бъдат застъпени са базата и са в основата на бъдещата им професионална реализация. В изпълнение на дейността ще бъдат обучени 52 /петдесет и два/ броя идентифицирани икономически неактивни младежи до 29 годишна възраст включително, които ще придобият професионална квалификация – ПЪРВА СТЕПЕН с хорариум от 300 учебни часа за всяка специалност. Курсистите ще бъдат разделени на две групи, респективно „РАБОТНИК В ОЗЕЛЕНЯВАНЕТО” – 26 броя и „ПОМОЩНИК ПЪТЕН СТРОИТЕЛ” – 26 броя. Обученията за професионална квалификация ще бъде по професия „Работник в озеленяването”, и „Помощник пътен строител”. Обучаваните лица ще получават стипендии за всеки присъствен учебен ден и свидетелства за придобита първа степен на професионална квалификация;

По проекта общо ще бъдат обхванати 52 младежи, като 39 от тях ще бъдат наети в структурата на Общинска администрация Мадан за 6 месеца.

Припомняме ви, че през месец февруари т.г., отново по защитен от общината проект, бяха назначени 60 безработни младежи до 29 години.

Вирни се горе