Кметът на Чепеларе инспектира ремонтните дейности на Музея на родопския карст и Паметника на загиналите във войните

Кметът на Чепеларе инспектира ремонтните дейности на Музея на родопския карст и Паметника на загиналите във войните

Кметът на община Чепеларе направи оглед на част от извършените ремонтни дейности на Музея на родопския карст и Паметника на загиналите във войните чепеларци, които са част от проект „Интегриран подход на културни и природни обекти в Чепеларе и Просочани, Гърция“, който се осъществява с финансовата подкрепа на програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция-България, 2014 – 2020г.

“Ремонтните дейности се очаква да завършат до края на месец ноември 2018 година, което ще изпревари и прогнозните дати. Над 560 хил. лева са вложени в дейностите, като от тях 334 376.08 лв. са вложени в Музея, а 233 911.61 лв. в Паметника. По проект за ремонт на Музея на родопския карст са включени строително-ремонти дейности, които обхващат всички помещения на сградата. Подмяна на остарялата ВиК система, електрическата мрежа, отоплително-вентилационната инсталация. Положени са нови настилки, стенни облицовки, окачен таван и нова дограма. Най-впечатляваща и атрактивна е новата декорация, имитираща карстова пещера, която пресъздава нагледно пещерите в Родопите”, съобщи кметът на родопската община.

Ремонтът на Паметника на загиналите във войните чепеларци включва изграждането на няколко модула: модул Експозиция, модул Релакс и панорама и модул Зона за беседи. В модул Експозиция ще бъде доставен макет на бойно оръдие от епохата на войните на миналия век. Зоната за беседи е своеобразен амфитеатър на открито със 70 места за сядане. Проектните дейности включват още разработването на спектакъл „Звук и светлина“ – кратък филм за историята „Паметта на Чепеларе“.

Проектът „Интегриран подход на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция“ (INTEGRA_TOUR), който се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014 – 2020г., цели да подобри и съхрани местната култура, паметници и природни туристически ресурси и да популяризира форми на туризъм, които осигуряват възможности за взаимодействие между туристите и местните жители, както и да подобри разбирането на различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и вярвания.

Вирни се горе