Кметът Мелемов: „Заедно, можем да направим още повече, за Търън”

Кметът Мелемов: „Заедно, можем да направим още повече, за Търън”

В Търън ще се създаде Център за проектно-базирано обучение, след като училището спечели проект от Фондация "Америка за България”

За 12-и път в навечерието на 24 май, с. Търън провежда празника си. Кметът Николай Мелемов поздрави жителите и гостите на селото. „Щастлив съм, че съм тук при вас на днешния ви празник . Не го казвам навсякъде, но настина Търън е най- спретнатото и най- красиво населено място в нашата община. И съм сигурен , че това е отражение на вашите души и сърца, а и както казва Явор Говедаров, заедно можем да направим още повече за Търън. Пожелавам ви здраве, щастие и повече малки радости в ежедневието”, каза в приветствието си градоначалникът на Смолян. Събитието откри кметът на селото Явор Говедаров, който посочи, че населеното място се гордее със своите талантливи деца, които са се представили достойно на олимпиади, литературни конкурси и други подобни прояви. Поредното признание е, че ОУ „Стою Шишков” ще получи 48 750 лв. за създаване в Търън на Център за проектно-базирано обучение от Фондация “Америка за България”. След представяне на качествен проект пред фондацията, училището, единствено от Смолянска община, е сред финалистите в конкурса „ Училище на бъдещето”. По традиция Говедаров награди изтъкнати ученици и учители и директорката на училището Диана Димитрова. Той благодари на ръководството на община Смолян, защото със съвместни усилия и действия Търън се благоустроява и става все по-привлекателен за живеене. Факт е, че хората не напускат родното си място. Вече трета поредна година първокласниците са над 20. В училището учат 82 деца, а малчуганите в детската градина са 50. В селото живеят 750 души. В училището предстои да се изгради спортна площадка. Говедаров посочи, че всички тротоари са обезопасени, направени са и автобусни спирки и нови детски площадки.

Събитието продължи с богата музикална програма. На сцената се изявиха децата на Търън, които с таланта си заслужиха бурните аплодисменти на публиката. За доброто настроение допринася и водещата му , примата на лакърдиите Веска Бабаджанкова, както и Трио „Шемет”. Програма изнесоха ученици от ОУ „Стою Шишков”, малките палавници от ЦДГ „Русалка” –Търън и клубът по народни танци „Светлина” към местното читалище, с ръководител Русанка Бодурова. На празника присъства и общинският съветник Ивайло Халваджиев. Веселието ще продължи с оркестър „ Родопско настроение”.

Вирни се горе