Кметът и заместник-кметът на Златоград на гости в Тагума, Япония

Кметът и заместник-кметът на Златоград  на гости в Тагума, Япония

заместник-кметът на община Златоград получиха покана от Почетния консул на Република България в Япония със седалище Фукуока – Мунемаса, да посетят Фукуока. Поканата е отправена във връзка с отбелязването на традиционните ноемврийски културни дни, които са част от тазгодишната ноемврийска програма. От България са поканени да вземат участие момичетата от клуба за художествена гимнастика „Левски”, предвождани от Нешка Робева. По време на престоя в Япония, представителите на местната власт от Златоград ще имат възможност да се срещнат с управниците на общините Савара и Мунаката, като и с представители на училищния район Тагума. Разходите по посещението на българската група в Япония са поети от Фондация за спорт Саникс, чийто президент е господин Мунемаса. По време на престоя си в Япония, кметът Янчев ще се срещне с господин Цунехару Такеда, който на 19 май 2010 година, посети Златоград по случай приключване на проекта за ремонт на ЦДГ „Снежанка”, финансиран от Програма за безвъзмездна помощ за проекти на местно равнище на правителството на Япония. Екс посланикът на Япония в Република България оказа голямо съдействие на местната власт в община Златоград да възобнови съществувалите преди повече от десет години приятелски взаимоотношения между града ни и район Тагума от община Фукуока.

Междувременно в Златоград се проведе ден на японската култура – по покана на кмета на общината японски доброволци от Програмата на външното министерство на Япония, популяризиращи японския език и култура, гостуваха при нас.

Техните изяви започнаха в ЦДГ „Снежанка”, където малчуганите посрещнаха японските гости с песни и танци. С тяхна помощ те изработиха балони и шапки от хартия, също така имаха възможност да видят детско японско кимоно.

Следобед изявите на японските доброволци продължиха в залата на кино „Фокус”, която беше препълнена от желаещи да се докоснат до японската култура. Гостите разказаха за японското кимоно и демонстрираха ритуала, по който то се облича, демонстрираха и уъркшопове по калиграфия и сгъване на фигурки от хартия-оригами за всички желаещи. Накрая присъстващите имаха възможността да опитат и традиционното японско ястие – суши, приготвено сръчно от доброволеца Футаба.

Вирни се горе