Клуб "Зевзек" направиха дарение на Държавен архив – Смолян по случай 30-годишнината

Клуб "Зевзек" направиха дарение на Държавен архив – Смолян по случай 30-годишнината

Откриват Фонд на Клуб “Зевзек” в Държавен архив-Смолян

На 29 март 2021 г. в Държавен архив – Смолян постъпи дарение от обичаната актриса Веселина Бабаджанкова. То е по повод 30-годишнината от създаването на популярния Клуб „Зевзек“ и наближаването на 1 април – Деня на хумора и шегата ,съобщиха от архива. Веселина Бабджанкова е Председател на уникалния клуб „Зевзек” към читалище „Орфееви гори 1870” – Райково, в който членуват над 40 сладкодумци от цялата страна.

Сред предоставените материали има много отличия, поздравителни адреси, грамоти и покани от участия на родопските зевзеци в различни фестивали, събори и други сцени, в които се представя народното творчество, и по-специално хумористичният жанр. В дарението има оригинални сценарии от различните прояви, в ръкопис или с авторски бележки на основателя на клуба – Крум Левов и на известния им сценарист Ангел Шеев – Шею. Има и снимки от сбирки и участия на клубните членове. С новите документи, както и с предходното дарение, направено от друг популярен „зевзек“ – Никола Пашов ще се открие фонд на Клуба, който да се съхранява в Държавен архив – Смолян.

Клуб „Райковски зевзеци“ е учреден на 1 април 1991 г. по предложение на Крум А. Левов. Той е формация към читалище „Орфееви гори“ – Смолян. Съгласно чл. 3 от устава на новоучреденото сдружение: „Клубът си има емблема: таралеж с очила и гащя на прочка, с преметната на лява страна планинарка с месаля.“ Химн е известната родопска хумористична песен „Пауня форкат“.

“Благодарим на дарителите, като им пожелаваме и още много участия, с които да веселят публиката и популяризират родопския хумор! А, когато му дойде времето, очакваме следващите им дарения, от новите участия”, съобщиха от смолянският архив.

Честит юбилей на всички зевзеци и техните многобройни почитатели!

Вирни се горе