Кирил Илиев: „Диабетът е тайния убиец”

Кирил Илиев: „Диабетът е тайния убиец”

Диабетът е тайният убиец, защото засяга жизненоважни органи в човешкия организъм и ги уврежда трайно и необратимо. Затова от изключително значение е превенцията, навременното откриване на заболяването и правилното лечение. Това каза Кирил Илиев – председател на Българската Асоциация Диабет за област Смолян.

По повод 14 ноември – Световен ден за борба с диабета на Стария център в Смолян се проведе безплато изследване на кръвната захар. Скрининговата акция се организира от Българска асоциация Диабет, със съдействието на Община Смолян и е под патронажа на кмета Николай Мелемов. Мотото на Световния ден тази година е „Диабета и семейството”.

„Диабета бива два вида – първи и втори тип. Първия тип се контролира с инсулин, а втория – с таблетни форми. Благодарение на така наречените писалки и новите помпи, които могат да се ползват, диабета много лесно се контролира в днешно време. За жалост обаче болните от Диабет тип 2 нямат право на глюкомери от здравна каса, затова ние организираме това изследване в региона, за да могат хората да проследят състоянието си и ако има някакъв проблем, да се насочат към лекар. Искаме да покажем колко е важна превенцията”, каза още Илиев. По думите му има много хора, които носят заболяването в себе си, но не могат да го усетят. Нивата на кръвната захар може да бъдат вдигнати и еднократно, вследствие на много силен стрес, но това непременно трябва да накара човека да направи повторни изследвания и да го насочи към консултация с ендокринолог.

При диабет тип 2 от изключително значение са диетата и здравословния начин на живот, а също и спорта и активното движение. Кирил Илиев отговаря за Спортните и младежки дейности в Българската асоциация Диабет. Ръководи национален отбор по футбол, съставен само от деца – диабетици, който всяка година участва в първенства в различни европейски държави. «С отбора показваме, че дори и болните от диабет деца и възрастни могат да водят пълноценен начин на живот», отбеляза Илиев.

Ocнoвнитe pиcĸoви фaĸтopи зa paзвитиe нa зaxapeн диaбeт ca нaднopмeнoтo тeглo, ĸaĸтo и нaличиeтo нa пъpвocтeпeнни poдcтвeници, cтpaдaщи oт зaбoлявaнeтo. Oпpeдeлящo знaчeниe имa cъщo нaчинът нa живoт – xpaнeнe, нaмaлeнa физичecĸa aĸтивнocт, cтpecът в eжeднeвиeтo. Cимптoмитe, пpи ĸoитo тpябвa зaдължитeлнo дa ce пoceти eндoĸpинoлoг, ca нeпpecтaннa cилнa жaждa, чecтo ypиниpaнe, зaгyбa нa тeглo, cилнo чyвcтвo нa глaд, чecти инфeĸции в ycтaтa, ypинapния тpaĸт и пo ĸoжaтa, нeoбяcнимa oбщa cлaбocт, pязĸo cпaдaнe нa тeглo и дp.

Meждyнapoднaтa Диaбeтнa Фeдepaция пpeпopъчвa пoнe 30 минyти yмepeнa физичecĸa aĸтивнocт. Изcлeдвaния ĸaтeгopичнo coчaт, чe пpoмянaтa в нaчинa нa живoт cнижaвa pиcĸa oт зaxapeн диaбeт c 58%.

Вирни се горе