Кирил Хаджихристев,Новото време: Опитват се да ни спрат да защитаваме гражданите

Кирил Хаджихристев,Новото време: Опитват се да ни спрат да защитаваме гражданите

За пореден път, което вече е тенденция на днешното заседание на ОбС ни отнеха функцията да бъдем проводник между гражданите и администрацията. Това заяви на пресконференция днес Кирил Хаджихристев в качеството си на общински съветник. На срещата с медиите присъстваха и общинските съветници адв.Филип Топов,независим общински съветник и Анастас Караджов.

„Повод изминалата последна сесия на общински съвет, която се проведе днес бихме искали да ви запознаем с поредното авторитарно, граничещо с диктат поведение на председателя на общинския съвет Данчо Киряков, който на трета поредна сесия, когато се изказвам аз или господин Топов изключва микрофона . А ,ние всъщност задаваме въпроси, които са важни за гражданите. Когато ставаше въпрос за продажба на общинско имущество исках да задам въпрос на жители на село Могилица, които имат разположени търговски обекти до входа на пещерата и които преди три години са играли на търг, спечелили са тези места, получават писма преди три месеца, че трябва да се прекрати договора, тъй като този участък на пътното платно е на АПИ. Исках да попитам правилно ли ,законно ли са отдадени под наем тези обекти и общината какво ще направи ако незаконно е събирала такси за извършване на тези дейности. Беше поставен въпрос също от г-н Топов каква е причината първите четири точки от дневния ред на сесията да бъдат оттеглени от носителя. Една от тях беше за безвъзмездната финансова помощ относно мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух в Смолян, за създаване на условия за подмяна на горивната база в Смолян. Исках да попитам защо го оттеглят, след като още август месец беше взето решение на общински съвет за поемането на авансово плащане в размер на 960 хил. лв. Също така , през август кмета Мелемов излезна със статия, че не сме подкрепили тази докладна и сме провалили проекта. Искахме да попитаме , дали проекта продължава защото виждаме че се назначават хора по този проект, а в същото време се разпространяват неверни данни че ние сме провалили с нашето гласуване този проект на общината.

От своя страна Филип Топов заяви: „В началото на заседанието с Хаджихристев направихме опит да внесем питане по много важни въпроси. Днес ,председателят на ОбС и групата колеги от ГЕРБ лишиха гражданите и общинските съветници да чуят отговорите на тези въпроси. Първият , беше как и при какви условия е възложено предизборното асфалтиране на улиците и междублоковите пространства, което тече от един два месеца. Тук трябваше да отговори г-жа Цекова при какви условия са сключени договорите, кога са сключени и на каква цена, кой е изпълнителя, какъв е крайния срок за изпълнение, как е организиран контрола. Вторият въпрос, който бе зададен от жителите на с.Петково е как и при какви условия са сключени договорите за зимното поддържане, дали тези договори са в сила или ще изпаднем отново в криза през зимния сезон. Третия въпрос е за съобщаване на допълнителна информация за отчета за събора на Рожен. Председателят вместо да подложи на гласуване това предложение и в края на заседанието г-жа Цекова да отговори, той еднолично в нарушение на закона за местното самоуправление и местната администрация отхвърли това наше предложение. Гражданите и ние общинските съветници не можахме да получим отговори на важни въпроси. Категоричен съм че не трябваше да се провежда сега това заседание“, посочи Филип Топов.

„Оказва се че управлението не е прозрачно и ние не получаваме отговори на въпроси, които не се наши, а на гражданите на общината“, заяви Хаджихристев. За пореден път мога да кажа , че се обезличава институцията общински съвет. Искам да попитам и други, понеже сме в предизборна как ГЕРБ ползва залата на театъра и платили ли са си наема, и вишката която се ползва за поставяне на агитационни материали плащана ли е?“, попита Хаджихристев. Според общинският съветник Анастас Караджов, първият сред равни наруши добрия тон на днешното заседание на местният парламент."Голяма част от хората, които взеха думата са отново кандидати за общински съветници и предполагам, че избирателите са достатъчно разумни, за да преценят кои изказвания са популистки и кои не“, посочи Караджов.

Кирил Хаджихристев заяви, че за него няма значение, че сесията е насрочена по време на предизборна кампания, това не означава че времето е спряло и общината е спряла да работи. „Има въпроси, които касаят гражданите, ние сме доказали, че нас не ни интересува толкова партийното гласуване, ние сме гражданска листа и не беше проблем, че сесията беше сега. Аз задавам въпроси на жители на община Смолян“, каза Кирил Хаджихристев. По думите му през тези 4 години с техните гласове са спрени решения, които биха довели до продажбата на емблематични сгради и места в района на стария център, вкарали са докладни записки, с които са помогнали на граждани, които са имали проблеми. Имало е и такива докладни, за които има решение на общински съвет, но не са изпълнени.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Платена форма

Вирни се горе