Кирил Хаджихристев: Много полицаи нямат хигиена в контактите си

Кирил Хаджихристев: Много полицаи нямат хигиена в контактите си

Липсата на морални качества в семейството, които да възпитават децата, са сред причините за създаване на бъдещи насилници. Това бе мнението на експерта по сигурност и общински съветник в Смолян Кирил Хаджихристев. Той бе директор на полицията в областния град и зам.-министър на МВР в служебното правителство на Георги Близнашки, в интервю за БНР.

Според него много институции трябва да се намесят, не само МВР и съдебната система, за да се противодейства на битовата престъпност. Като причина за създаването на насилници той изброи – семейства, които толерират насилието, безразлично към учениците образование и липсата на активност от страна на религиозните водачи.

Системата я има, законите са добри, но страхът, който съществува у хората да споделят и свидетелстват спомага за насаждането на чувство на безнаказаност у престъпниците. Обществото е бездушно. Витае безразличие към това, което става наоколо, каза Хаджихристев.

Той поддържа връзка с много свои колеги в системата. Като затвориха кръстовища се обадих на няколко колеги и им казах, че не може така. Как след два месеца, ако стачкуват учителите и блокират улица, как такъв полицай ще отиде да ги предупреди, че нарушават обществения ред. Иначе подкрепям исканията им, но да ги представят по подходящ начин, посочи Хаджихристев.

Много полицаи нямат хигиена на контактите си, общуват с криминално проявени, смята бившият полицай. Друг порок в системата по думите му е, че се политизира.

Полицията без нови технологии не може. Като съветник в Смолян настоявам да се въведе видеонаблюдение в града. Също така полицаите не може да са само в големите градове. Началниците трябва да станат от бюрата си и да отидат в малките населени места. Както аз правих три години, докато бях началник на полицията, каза още Кирил Хаджихристев.

Вирни се горе