Клубът на дейците на културата учреди годишна награда „Смолян“

Клубът на дейците на културата учреди годишна награда „Смолян“

Годишна награда „Смолян“ беше учредена на тези дни от Клуба на дейците на културата за ярки постижения в областта на литературата, изкуството и културата. Наградата няма да се присъжда за юбилейни годишнини на творците, по повод на професионални празници и други традиционни прояви, а само за творчество. Ще се дава на церемония в навечерието на 1 ноември – Ден на народните будители, съобщиха от клуба в прессъобщение до медиите.

Наградата може да се присъжда на жив творец за цялостен принос в областта на литературата, изкуството и културата, но само при особени случаи, когато авторът е получил обществено признание не само в своята гилдия, град или общност, а и в регионален и национален мащаб. Тя се състои от: диплом (в рамка); статуетка (пегас), излята от бронз, върху която е изписано: Награда „Смолян” и 1 ноември на съответната година; както и хиляда лева премия.

Статутът на наградата подчертава изрично, че ежегодното й връчване не е презумпция. При липса на ярки постижения за дадената година, тя не се връчва. Отличието е независимо от нему подобни, които се връчват в Смолян. Когато награден автор от друга организация е номиниран за Наградата „Смолян”, статутът приема това като потвърждение на достойнствата на твореца.

Номинирането се извършва от творчески групи и звена, институти на културата, обществени авторитети, членове на Клуба на дейците на културата, граждани с подчертан интерес и знания по съответния вид изкуство. От публикации в медиите – критични бележки, рецензии, портрети, филми, посветени на автора и творчеството му, от творчески съюзи. Всяко предложение има стойност на един глас. След това професионално жури излъчва победителя и го обявява за носител на наградата.

Критерии за номиниране: авторът да е с впечатляващи изяви в изкуството, да се пише и говори за него, да е утвърден в своя жанр, да има популярни и впечатляващи творби, да е познат на гилдията (група, дружество, творчески съюз). Творчеството му да е оригинално, посланията да са насочени към хората, да е посветено на теми, които вълнуват човека и човечеството. Да участва в културния живот на града, на края, както и в националния творчески процес. Да е родолюбец и това да личи от творчеството му, а не от публичните му прояви.

Вирни се горе