КАЗУСЪТ „УЧЕНИЧЕСКО И СТОЛОВО ХРАНЕНЕ” – СМОЛЯН вече е на вниманието на Прокуратурата!

КАЗУСЪТ „УЧЕНИЧЕСКО И СТОЛОВО ХРАНЕНЕ” – СМОЛЯН                           вече е на вниманието на Прокуратурата!

След като повече от една година Общинския съвет прави безуспешни опити да оздрави общинската фирма, групата съветници от БСП сезира официално Окръжна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция за фактическия фалит на дружеството. За пореден път управляващите се опитаха да заметат проблема под килима с предложението да бъде прекратена дейността на дружеството и да се открие процедура по неговата ликвидация. Оказа се обаче, че в Общинския съвет има още съпротивителни сили. В проведеното гласуване на 29.10.2020 г. това предложение не беше прието. Проблемът обаче остава и неговото решаване трябва да бъде в дневния ред на всички компетентни органи.

Община Смолян е създала това дружество преди повече от 20 години с предимно социални функции: да осигурява пълноценно храненето на учащите се при преференциални цени. При условията на конкурентна търговска среда, години наред, общинската фирма е изпълнявала тези свои задачи и е реализирала печалби от дейността си. В рамките на последните 2-3 години финансовото състояние на дружеството е влошено рязко, като натрупаните задължения към доставчици и други клиенти надхвърля сумата от 150 000 лева.

Опитите на Общинския съвет да изясни конкретните причини довели до този фактически фалит съвсем целенасочено се отклоняват с неясни и неадекватни обяснения и действия. Несполучлив се оказа и опита да бъде назначен независим финансов одит. Заключението на експерта не само, че не отговаря на поредицата от въпроси, но с него се прави пореден опит да се заметат истинските причини за критичното финансово състояние на дружеството.

Сега наред са Прокуратурата и другите контролни органи, които в рамките на техните компетенции следва да извършат съответните проверки и да отговорят точно и ясно кои са причините и виновните лица за поредното фиаско на управляващите Община Смолян и кой ще понесе отговорността.

БСП – Смолян Пресцентър

Вирни се горе